Handläggaren upplevde sig pressad att avstå från reservation

Ester Green, bostadshandläggare på länsstyrelsen, kände sig pressad av sina chefer när hon stod på sig mot landshövdingens beslut att ge undantag från reglerna.

Handläggarna på länsstyrelsen i Uppsala län ville säga nej till dispensen från hyrestaket.

Handläggarna på länsstyrelsen i Uppsala län ville säga nej till dispensen från hyrestaket.

Foto: Nicklas Kihlberg

Uppsala2025-01-21 11:30

Nyheten i korthet

  • Bostadshandläggaren Ester Green på länsstyrelsen kände sig pressad av sina chefer att avstå från att reservera sig mot ett beslut som gav undantag från maxhyreregler för en bekant till landshövdingen.
  • Chefsjuristen Solmaz Vikström förklarar att avvikande meningar kan skada länsstyrelsens rykte, men att det är lagligt för handläggare att uttrycka dem.

Ester Green var handläggare för ärendet om Botryggs investeringsstöd. Hon skrev en reservation mot beslutet där bolaget fick undantag från reglerna om maxhyra. Att ärendet i det här fallet tog sig hela vägen upp till toppen i länsstyrelseledningen säger hon beror på att frågan om undantag inte hade prövats tidigare.

– Jag och alla som jobbar med det här stödet delade samma tolkning, att det var emot reglerna att göra ett undantag. Vi kollade också med andra länsstyrelser som fått liknande frågor men sagt nej till dispens, säger hon.

Från landshövdingens sida upplever hon dock att hennes reservation inte möttes av några sura miner.

– Det var tydligt att han inte hade några problem med den avvikande meningen. Han sa bara att nu går vi vidare, säger Ester Green.

undefined
Det var när landshövdingen beslutade att Botrygg ska få undantag från reglerna om maxhyra som Ester Green, handläggare på länsstyrelsen, valde att reservera sig.

Men när hon ville sätta sin avvikande mening på pränt i en bilaga till beslutet, där hon förklarade varför hon anser att beslutet strider mot regelverket, stötte hon ändå på patrull från sina närmaste chefer.

Hon uppfattar det som att hennes enhetschef och länsstyrelsens chefsjurist försökt övertala henne från att avstå från reservationen. Det var länge oklart om hon ens skulle få skriva sin reservation till beslutet. Den lokala fackklubben drogs också in i diskussionen.

– Jag fick uppfattningen att cheferna var oroliga för att det skulle se dåligt ut för länsstyrelsen, säger hon.

Solmaz Vikström, chefsjurist på länsstyrelsen i Uppsala, säger att hon fick en fråga från en avdelningschef om det var möjligt för Ester Green som handläggare att skriva en avvikande mening i en bilaga till beslutet.

– Jag informerade om att den föredragande alltid kan var skiljaktig, men också att det är något som ska göras med måtta och återhållsamhet. En avvikande mening sänder signaler, och ibland kan signalvärdet skada länsstyrelsen, säger Solmaz Vikström.

undefined
Solmaz Vikström, chefsjurist vid länsstyrelsen i Uppsala, säger att möjligheten att reservera sig ska användas med måtta.

Hur ser du på att det kan tolkas som att du försöker dölja kritik mot beslutet?

– Min roll är att se till att länsstyrelsen håller sig inom lagens ramar. Och det står i lagkommentarerna att avvikande mening ska göras med urskiljning. Man får ha i åtanke att länsstyrelsen är en enrådsmyndighet. Det innebär att landshövdingen kan besluta i alla typer av ärenden.

Har du stöttat landshövdingen om hur reglerna om investeringsstödet ska tolkas juridiskt?

– Nej, jag har inte varit med i föredragningen. Det finns ett bedömningsutrymme när man ska tolka reglerna. I det här fallet har Stefan Attefall bedömt att det funnits extraordinära omständigheter, säger Solmaz Vikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!