Hon söker ständigt nya utmaningar

Anna-Lena Jansson från Östervåla provade på många olika yrken innan hon till slut landade som egen företagare 2001.- Jag har mycket av entreprenörskap i mig och älskar verkligen att jobba med människor, säger Anna-Lena Jansson.

Foto: Johan Eriksson

Uppsala2008-05-12 00:01
Hon arbetar som i sitt enmansföretag Projektivitet huvudsakligen med coaching.

På numera nedlagda Elanders i Östervåla jobbade Anna-Lena Jansson under många år som bland annat ekonomiassistent, premediachef, projektledare och säljare innan hon 2001 bestämde sig för att starta eget företag. Innan hade hon provat på att jobba med lite av varje, exempelvis med barn och ungdomar, inom äldrevården och som butikssäljare.
- Jag älskar verkligen att jobba med människor, det är något som gått igen i alla mina arbeten, förklarar hon.

Tankarna på att starta eget företag har funnits med sedan slutet av 90-talet.
- Jag hade upptäckt att det på många företag fanns ett glapp mellan sälj- och projektledarfunktionen. Att täppa till det här glappet åt andra företag var min företagsidé då jag till slut startade upp Projektivitet 2001, säger Anna-Lena.
Hon minns väl den pirrande känslan då hon sade upp sig från sitt fasta jobb och kastade sig ut i en osäker framtid som egen företagare.
- Jag tänkte att det får bära eller brista helt enkelt. Gott stöd hade jag av min sambo som själv är egen företagare, berättar hon.

Snart hade Anna-Lena flera stora företag i sin kundstock som växte stadigt. Hade hon inte varit typen som ständigt längtar efter nya utmaningar hade hon säkert sysslat med samma saker än i dag.
- För tre år sedan fick jag en förfrågan om jag ville ta ett uppdrag som coach. Jag nappade, började utbilda mig på området och upptäckte snart att coachjobbet var som gjort för mig, säger hon.
Sedan dess har hon vidareutbildat sig och kan snart lägga till ordet certifierad på visitkortet. Hon skiner upp då hon försöker förklara vad coachjobbet innebär.

- Enkelt uttryckt hjälper jag andra att hitta sina kompetenser och resurser. Stärka självkänslan hos människor och få dem trygga i sina roller är viktiga inslag. Det är härligt att se människor utvecklas, berättar hon.
Nystartade företag, företag som kört fast, som är inne i olika former av förändringsarbeten eller som har problem med relationerna är de vanligaste uppdragsgivarna. Ibland kan humorn vara en förlösande faktor.
- Ett skratt mitt i en allvarlig diskussion kan betyda att man vågar se saker på ett nytt sätt och som gör att man vågar berätta sina innersta tankar, menar hon och fortsätter:

- Jag brukar säga att spökena ofta inte är så farliga när man väl lyfter fram dem i ljuset.
Hon ser sig själv i första hand som en utpräglad entreprenör.
- Att få bryta ny mark och möta nya utmaningar är vad jag längtar efter. Jag vill hela tiden gå vidare, säger hon.
Sedan några veckor tillbaka ingår också Anna-Lena, som ensam representant från Heby kommun, i näringsminister Maud Olofssons ambassadörstab av sammanlagt 880 kvinnliga företagare.
På frågan om hon i sitt företagande någon gång upplevt sig särbehandlad för att hon är kvinna funderar hon några sekunder.

- Nej, jag kan faktiskt inte minnas att jag har blivit det, säger hon till slut. Även om hon själv gärna propagerar för fler kvinnor på viktiga poster och fler kvinnliga företagare är hon kluven när det gäller könskvotering.
- Jag kan försvara det i vissa fall men själv vill jag i alla fall bli bedömd efter mina kvalifikationer och inte efter vilket kön jag har, säger hon.
Att få företagandet att gå ihop med barn och familjeliv tycker hon går ganska bra.

- Det är klart att det varit lite upp och ner men i mitt fall har jag en familj som stöttar på alla sätt. Och ibland får man helt enkelt koppla bort företaget och bara ägna sig åt familjen, säger hon.
Snart hoppas hon kunna anställa en person till sitt företag.
- Det är en förhoppning jag har. En annan är att jag själv skall fortsätta utvecklas på ett bra sätt inom det jag håller på med nu. Fullärd blir man ju aldrig, säger Anna-Lena Jansson.
Fakta:
Namn: Anna-Lena Jansson.
Företagsfakta: Projektivitet är ett enmansföretag som huvudsakligen arbetar med coachning. Omsättningen är cirka 700 000 kronor (2007).
Ålder: 45 år.
Familj: Sambo Tommy, barnen Teo, 19 år, och Milla, 16 år.
Bor: I ett trevligt hus på Tärnsjövägen 17 i Östervåla med trevlig pool på ena sidan.
Könskvotering: Nja...
Intressen: Motion av olika slag, att umgås med familjen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!