Hon ska avgöra amerikanska valet – från Gränby

Kelsey Martin från Gränby är aktiv i presidentvalet i hemlandet. På fritiden ringer hon amerikaner som inte bor kvar i USA för att få dem att gå och rösta.

Mittenväljaren Kelsey Martin från Gränby poströstar i presidentvalet i USA.

Mittenväljaren Kelsey Martin från Gränby poströstar i presidentvalet i USA.

Foto: Bilbo Göransson

Uppsala2020-10-20 18:31

– Jag bestämde mig för länge sedan, säger Kelsey Martin, 32.

Nu bor hon i Gränby med sin man och jobbar som fritidsledare. Hon kommer från en konservativ religiös familj från delstaten Maine i USA. Pappa röstar på Republikanerna. Men hon gick en annan väg.

– Det här blir den fjärde gången jag röstar. Jag röstade på Obama två gånger och Hillary i förra valet, säger Kelsey Martin.

USA presidentval i november delar landet mellan president Donald Trump och den demokratiske utmanaren Joe Biden. Kelsey Martins delstat Maine, som ligger i det nordöstligaste hörnet och vars klimat påminner om Sveriges, är lika delad som resten av landet. Som mittenväljare ser hon fördelar och nackdelar med båda partierna. 

– Jag hade kunnat rösta republikanskt, de är inte helt fel ute i alla frågor. Men jag tror att Joe Biden är en mer erfaren politiker och bättre för USA, säger Kelsey Martin.

På fritiden ringer hon runt till andra väljare som bor i utlandet för att få dem att skicka in sina poströster till sina hemdelstater. Det är ett initiativ från föreningen Democrats Abroad, en partiförening som engagerar utlandsamerikaner i valet. Hon är inte förtroendevald i föreningen, men bidrar gärna på fritiden när hon hinner. Föreningen för utlandsrepublikaner gör samma sak.

– Det är ett privilegium att få rösta som inte alla har. Det är viktigt att man gör sitt för att demokratin ska fungera, säger hon.

För sex år sedan flyttade hon till Uppsala efter att ha bott ett år i Stockholm och studerat i Linköping. Nu jobbar hon som fritidsledare på Engelska skolan. Men trots att det var länge sedan hon bodde i USA är hon mer engagerad i sitt hemland än någonsin.

– Jag tycker att det är viktigt att engagera sig för sina värderingar och Donald Trump står inte för värderingar som jag tror på, säger hon.

När den här artikeln skrivs leder Joe Biden i opinionsundersökningarna.

– Jag hoppas på det, men jag har väldigt lite förtroende för opinionsundersökningar. Det finns bara en som räknas och det är valnatten.

Men hon kommer inte sitta bänkad framför tv:n på supertisdagen. För det första är tidsskillnaden för stor och hon måste upp och jobba dagen efter.

– För det andra är det många röster som ska räknas och räknas om. Det kommer ta en vecka innan vi får ett färdigt resultat gissar jag, säger Kelsey Martin.

I många delstater är valutgången redan avgjord. Om en majoritet förväntas rösta vänster kallas det för en blå stat, och alla elektorer blir demokrater. Om en majoritet förväntas rösta höger kallas det för en röd stat, och alla elektorer blir republikaner. I de delstaterna är valutgången mer eller mindre avgjord i förhand. Istället fokuserar partierna sina valkampanjer på de delstater där majoriteten är benägen att byta parti - så kallade "svingstater". Det parti som får flest elektorsröster i slutändan vinner valet.

Kelsey Martins delstat Maine är inte en svingstat, men funkar lite annorlunda än resten av landet. Vinnarkandidaten får tre elektorer, men förloraren får en elektor.

– Vi känns nästan som en lila stat för att folk röstar så blandat, säger Kelsey Martin.

Det är bara Maine och Nebraska som kan ha elektorer för båda partierna. 

– Det gör det lite extra spännande för man vet att varje röst räknas. Och då är det extra viktigt att man går och röstar för att göra sin röst hörd, säger hon.

Finns det någonting som skulle kunna få dig att rösta republikanskt?

– Ja, men inte på Trump. Han står inte för rätt saker och bryr sig inte tillräckligt om den amerikanska befolkningen tycker jag, säger Kelsey Martin.

Men de sociala frågorna avgjorde valet för henne för länge sedan. Hon tror att det finns sånt som amerikanerna kan lära sig av Sverige, och tvärtom. Svenskarna har bra föräldrapenning och offentlig sektor, menar hon.

– Jag tänkte som ung att jag hade velat flytta hem när jag skaffar barn. Men nu när jag och min man förbereder oss för det så har jag insett att det är jättedyrt och stressigt i USA. Här i Sverige får man vara ledig mer och det verkar helt enkelt som ett bättre system för barnfamiljer.

Men svenskarna är lite stela, och kan bli bättre på att bjuda på sig själva, säger hon.

– Jag tycker att det är fint att man inte avbryter varandra. Men svenskarna hälsar inte på sina grannar så mycket och det har jag svårt att anpassa mig till. Det saknar jag med mitt hemland, säger Kelsey Martin.

Kort om tvåpartisystemet

I USA finns två huvudsakliga partier på riksnivå. De två partierna har valt varsinn presidentkandidat, som nu ska utses till president. På valnatten räknas rösterna i varje delstat för sig. Den kandidat som fått flest röster i varje delstat får den delstatens elektorer. Den presidentkandidat som fått flest elektorer blir president. Antalet elektorer avgörs av hur många som bor i delstaten. Undantaget är Maine och Nebraska, där båda partierna får elektorer, men vinnaren får fler än förloraren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!