Hon ser vinst som en fråga om jämställdhet

Vinst för företag inom vård, skola och omsorg är en jämställdhetsfråga. Det menar företagaren Lotta Wiström. Hon har helt fel, anser Daniel Suhonen, chef för den fackliga idéverkstan Katalys.

Lotta Wiström menar att vinsterna behövs, bland annat för att klara svackor och utveckla personalen.

Lotta Wiström menar att vinsterna behövs, bland annat för att klara svackor och utveckla personalen.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-03-08 13:55

En artikel till försvar för vinster som Lotta Wiström och sju andra kvinnor skrev på SVT:s debattsida hade på torsdagen 129 kommentarer och har orsakat diskussion och kritik.
– Det är bra att det blir debatt. Det har varit alldeles för tyst om alla kvinnor som sliter och kämpar i de här företagen, säger Lotta Wiström när UNT träffar henne.
Original-Grupp 8:orna protesterade i en svarsartikel kraftigt mot ”parasiterandet” på namnet.
– Vi har mejlat en inbjudan om ett möte till tidigare Grupp 8:or. Jag tror på kommunikation, säger Lotta Wiström.

I debattartikeln kritiseras att manligt dominerade LO-förbund agerar mot vinster i välfärdsföretag, men inte i andra branscher. Lotta Wiström ser det som brist på jämställdhet.
– Vi vill inte ha skillnader i villkoren för företagande. Det blir jättemärkligt att hävda att det inte är en jämställdhetsfråga, när åtta av tio företag i branschen ägs eller drivs av kvinnor och där flest kvinnor arbetar.

Debattören och socialdemokraten Daniel Suhonen går upp i varv när UNT ber om en kommentar. Han säger att frågan inte har med kön att göra.
– Det är en samhällsfråga som alla måste få diskutera, även LO. Och det var kvinnodominerade Handels som först tog upp saken inom LO.

Huvudargumentet mot vinst är att skattemedel inte ska försvinna. Lotta Wiström pekar på andra verksamheter som också finansieras skattevägen och där vinst anses bra, som snöröjning.
Daniel Suhonen underkänner det argumentet.
– Om det är dåligt sandat är vinsten inget problem för där är det lätt att mäta kvaliteten och de mänskliga konsekvenserna är inte katastrofala som de kan vara inom vård, säger han.

Suhonen menar att det inte går att jämställa välfärdssektorn med andra, ”manliga”, branscher.
– Att bygga bilar är inte samma sak som att driva skola där man har rätt till garanterade inkomster.
Lotta Wiström:
– Det finns inga säkra pengar. Om jag inte visar hög kvalitet så kommer ingen och då har jag inga intäkter alls.

I stället för vinstbegränsning ser Lotta Wiström hellre att företagens kvalitet ska granskas bättre.
– Då kan vi visa att skattemedlen används bra, säger hon.
Att vinst behövs är självklart menar Lotta Wiström. Annars kan företagen inte utvecklas, resonerar hon.

Hur mycket vinst tar du själv ut?
– Ingen. När vi börjar gå med vinst ska vi betala av allt vi investerat.

DETTA HAR HÄNT

Välfärdens Grupp 8
I måndags publicerade åtta kvinnliga företagare inom vård, skola och omsorg en artikel på SVT:s debattsida. De kallar sig Välfärdens Grupp 8. En av dem är Lotta Wiström, som äger Sinnligt Barnmorskemottagning i Uppsala och Knivsta. De kritiserade ”LO-fackens toppstyrda manliga förbund” och undrade varför en kvinnodominerad bransch inte ska få ha samma villkor som andra, mansdominerade branscher. Fackförbunden vill att Socialdemokraterna på kongressen i april uttalar sig skarpare än tidigare mot vinstuttag för bolag i välfärdssektorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!