Josefine Pettersson arbetar som assistent på ett serviceboende i Stenhagen sedan ett år. Där har hon haft en deltidstjänst på 87 procent. Nu har hon valt att gå upp till heltid.
– Jag tvekade inte. Det är jättebra att den här möjligheten nu finns. Jag måste jobba lite mer timmar, men ekonomiskt innebär det att jag får full pension och full föräldrapenning när jag får barn. Jag är bara 27 år men man måste tänka på framtiden, det är viktigt för mig, säger hon.
Dessutom kommer hon att kunna spara mer pengar när lönen höjs. Hon vill kunna ha en buffert för oförutsedda utgifter och spara till semester och annat. Idag går det knappt.
– Jobbar man deltid så är det tufft ekonomiskt, speciellt om man blir sjuk eller måste vara hemma med sjuka barn, säger hon.
På Josefine Petterssons arbetsplats finns ytterligare ett tiotal personer som jobbar deltid. Bara en handfull av dem kommer att gå upp till full tid. Anledningen är oftast att de inte orkar eftersom de då får både fler och längre arbetspass. Redan i dag är vissa pass från sju på morgonen till åtta på kvällen.
– Jag har turen att få min heltid på serviceboendet jag jobbar nu. Det innebär att jag får mer tid för administrativa uppgifter, att städa och laga mat, ha kontakt med anhöriga. Mycket av det fick vi tidigare stressa för att hinna med, säger hon.
Hennes enhet kommer dessutom att få hjälp av den resursenhet som kommunen skapat. Det tycker hon är positivt.
– Jag tycker själv att det skulle vara roligt att kunna jobba på någon annan arbetsplats där jag kan träffa andra och se hur de lägger upp sitt arbete. Jag tror det skulle vara utvecklande i jobbet, säger hon.
Josefine Pettersson hoppas att heltid som norm också införs inom den privata omsorgen, där hon tidigare arbetat.