– Jag stör mig på attityden. Att vi inte orkar bry oss. Titta där till exempel, säger Grynet Billberg och pekar utanför kaféets fönster.
Trots att det inte är mer än några meter till soptunnan är marken beströdd av fimpar. Hon tar fram sin dator och visar en bild från ett återvinningsrum. Samma sak här. En överfull tunna "brännbart" med av avfall som borde ha sorterats.
Bilden från soprummet har hon placerat på en digital karta tillsammans med andra foton föreställandes brister – men också exempel på positiva åtgärder som genomförts i Uppsala för att förbättra miljön. Grynet Billberg var en av 43 ungdomar från hela världen som valdes ut för att delta i Unicef-projektet “Global Digital Mapping of Climate Change”. Ett projekt som syftar till att inkludera den yngre generationens åsikter om framtiden och klimatet. Ungdomar mellan 18-25 år fick analysera sin närmiljö, märka ut miljöhot och lösningar på en karta som sedan lämnades till klimatmötet i New York som hölls under tisdagen.
– Det är vi som kommer att drabbas värst av framtida miljöproblem, därför är det viktigt att våra åsikter tas på allvar. Projektet hjälper ungdomar att få upp ögonen för de här problemen och få en känsla av att man faktiskt lyssnar på oss.
När man klickar runt på världskartan syns hennes bidrag från Sverige och Uppsala. Den svenska järnvägen brister i underhåll och tågetbiljetter kostar ibland mer än inrikesflyget. Ett annat problem är inställningen till avfall.
– Vi är lata och tänker, lämnar alla andra kvar sopor kan jag också göra det, säger hon och visar en bild på "trashdumping" i Ekonomikumparken efter Valborg.
Grynet Billberg har varit engagerad i miljöfrågor sedan gymnasietiden. I trean åkte hon till Kalingrad och skrev ett projektarbete om det ryska vattenreningssystemet. Under en utbytestermin i Paris i våras försökte hon styra upp sopsorteringen på universitetet. I jämförelse med andra länder har vi kommit längre i Sverige och Uppsala. Hyrcyklarna vid Centralstationen, biogasbussarna och vegetarisk skolmat, är några av de positiva exemplen som hon tar upp i sin rapport.
– Sverige är ett utvecklat land, utan större miljö- och naturkatastrofer. Men vi har det lite för bra. Från mitt perspektiv handlar klimatfrågor om attityder. Bara för att vi kan, betyder inte det att vi måste slänga mat, äta kött två gånger om dagen eller köpa nya kläder. Vi slösar med resurser för att det inte kostar oss någonting.