Hon ritar på företagens möten

Att ha med någon som ritar på mötet är nog någonting som skulle irritera dem allra flesta chefer i Sverige. Men det är precis vad Maja Larssons jobb går ut på.

Idérik. För att skapa utrymme till nya idéer spenderar hon mycket tid utomhus. Ibland utan skor.

Idérik. För att skapa utrymme till nya idéer spenderar hon mycket tid utomhus. Ibland utan skor.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-10-15 21:00

Klicken från touchpennan får skärmen att smattra till. Omgiven av penslar, pappersrullar och garnnystan står konstnären Maja Larsson framför en 24-tumsskärm hemma i sin ateljé i Uppsala-näs. Med några snabba klick visar hon hur hennes anteckningar från ett stort företagsmöte ser ut. Men det är inte den sedvanliga presentationen i PowerPoint eller svartvita dokument med företagets logotype. Istället är det färggranna städer och tecknade figurer som lyser upp hennes hem. När Maja inte är här står hon inför en publik på allt från ett tiotal till tusen personer. Hennes jobb är att anteckna åt företag på möten och konferenser - genom att rita.

–När vi jobbar med allt mer abstrakta uppgifter behöver vi se något konkret som visar att vi faktiskt har gjort någonting. Om jag kan visualisera vad man har pratat om på ett möte blir det väldigt tydligt att man har hunnit gå igenom otroligt mycket saker på väldigt kort tid. Dessutom fäster det mycket bättre i minnet om vi både kan se och höra, säger Maja Larsson.

Genom att Maja kopplar upp sin ritplatta mot en stor skärm kan de anställda se hennes verk skapas i realtid. Idén kom till för drygt fyra år sedan när Maja var på föreläsning i Göteborg. Precis som hon gjort sedan skolåldern använde hon ritandet som ett sätt att anteckna och komma ihåg det allra viktigaste från föreläsningen, och efteråt la hon ut en bild på sina teckningar i sociala medier. Det snappades upp av en journalist som hade användning av bilden i sitt skrivande, och Maja förstod att hennes bilder även kunde hjälpa andra.

Efter tre år på konstskolor valde Maja att utbilda sig till lärare i bild, men det blev aldrig som hon hade tänkt sig. I skolvärlden tog det administrativa ut det kreativa, och hon tror att det är ett problem som finns på fler arbetsplatser idag.

– Folk är alldeles för rädda för att gå utanför ramarna, säger Maja Larsson och fortsätter.

– När jag sitter ner och planerar möten med ett företag kan de säga ”Vi kan väl inte ha roligt hela tiden?”. Men jag är övertygad om att vi måste ha roligt för att utvecklas. Det finns en rädsla för att det inte skulle vara seriöst, och det är en företagskultur som hämmar många företag. Ibland behöver vi helt enkelt ha ett lite friare arbetssätt.

Men vad är egentligen ett friare arbetssätt? Maja Larsson tar fram ett litet ritblock, eller "tänkarboken" som hon kallar den, och börjar bläddra. Hon stannar upp vid en sida med två stycken kvadrater som hon ritat dit. Kvadraterna ska symbolisera en arbetsdag, och i varje kvadrat finns en liten prick som symboliserar en idé. Den första kvadraten är nästan helt ifylld av ett svart "brus" som står för möten och andra arbetsuppgifter, och pricken har blivit inträngd i ett hörn. I den andra kvadraten är bruset mycket mindre, och pricken svävar fritt från sida till sida och tar sig ut ur ramen.

– Vi tror att vi effektiviserar genom att klämma in många arbetsuppgifter på väldigt kort tid men i själva verket hämmar det människors kreativitet. Det måste finnas luft runt en idé för att den ska kunna leda till någonting bra, annars försvinner den bara i en massa administrativt jobb, säger Maja Larsson.

Förutom att rita på möten ritar hon bilder till årsredovisningar och bildsätter scheman för konferensdagar. Vissa företag vill ha hjälp med att dekorera väggarna med budskap om verksamheten för att skapa rätt känsla. Gemensamt för alla hennes verk är att allting är tecknat av henne själv.

– I tecknade bilder finns det en annan styrka jämfört med ett vanligt foto. Vid en vanlig bild börjar betraktaren att tolka direkt. Hur gammal är den här personen? Vilken stad är det på bilden? Det är lätt att tankarna drar iväg från det riktiga syftet.

Den senaste tiden har hon gjort jobb på uppdrag från alla möjliga håll och kanter. Hon har ritat åt hemlösa på Stockholms Stadsmission och varit på besök hos toppföretag som Volvo, Microsoft och SEB. Men Maja Larsson menar att kreativa inslag borde vara ett självklart inslag på vilken arbetsplats som helst - oavsett bransch och inriktning.

– Det här är en kompetens som redan finns på många företag. Dessutom är bild ett språk som alla förstår. Beroende på var vi kommer ifrån läser vi i olika riktningar, men överallt betyder färgen rött till exempel stopp, säger Maja Larsson.

Maja hävdar envist att alla kan rita.

– Allt vi ritar måste inte bli tavlor.

Maja tipsar!

Så kan du använda ritandet på jobbet

Blanda det visuella med det verbala. Det gör att vi aktiverar två system, se och höra. På så sätt blir det enklare för oss att förstå.

Du kan rita för att minnas, tänka och förklara. Tänk på att allt vi ritar inte behöver bli tavlor!

Ha lite roligt! Våga gå utanför ramarna för att utvecklas och för att ge dina idéer frihet.

Skapa rätt känsla! Genom att dekorera till exempel väggarna kan du skapa rätt känsla på arbetsplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!