Hon prisas för sin forskning

Böcker av manliga författare handlar om eviga och allmänmänskliga ämnen. Kvinnor skriver om sitt eget privatliv. Det är intrycket av litteraturhistoriska översiktsverk, enligt Anna Williams, professor i litteraturvetenskap. På måndagen tilldelades hon priset till Karin Westman Bergs minne.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2004-06-01 00:00
- Kvinnor skriver kvinnolitteratur och om kvinnofrågor. Deras texter ses som biografiska. Män däremot kopplas till en litterär dialog och ges en position bland likar. De belyses av andra och belyser själva andra författare.
Karin Westman Berg skulle i år ha fyllt 90 år. Hon är en förgrundsgestalt i arbetet med att bryta den manliga hegemonin inom den vetenskapliga forskningen. Under många år drev hon ett så kallat kvinnoseminarium i Uppsala, där kvinnliga forskare träffades och diskuterade.
— Man åkte lång väg för att delta i seminariet. Bland annat bildades Grupp 8 på tåget till Uppsala, säger Ulrika Winblad Spångberg, ordförande i Föreningen för kvinnliga forskare i Uppsala, som tillsammans med Karin Westman Berg-fonden arrangerade prisutdelningen.
Karin Westman Bergs pris är på 5 000 kronor och delas ut årligen till en "förtjänstfull forskare som verkat i hennes anda".
- Jag kände henne inte personligen, men hon har varit en viktig förebild. Hon var djärv och gick sin egen väg, säger Anna Williams.
Anna Williams har under senare tid ägnat sig åt Agnes von Krusenstjernas verk.
— Hon ansågs skriva flickboksaktigt, men hon använder sig av väldigt speciella berättartekniker.
Agnes von Krusenstjerna blir därmed enligt Anna Williams en tydlig del av den svenska modernismen som växte fram under första halvan av 1900-talet.
Agnes von Krusenstjerna är också en av de kvinnliga författare vars böcker ringaktats av litteraturhistorien.
— I ett översiktsverk heter det att hon i socialt och politiskt avseende inte har något att förmedla.
På senare år tycker sig Anna Williams dock se en föränd­ring, där kvinnliga författare ses mindre som representanter för sitt kön.
Genusperspektivet fanns emellertid inte med från början i Anna Williams forskning. Hon disputerade på svensk­amerikansk litteratur från förra sekelskiftet.
— Men det fanns många på institutionen som använde sig av genus i sin forskning och det inspirerade mig.
Kollegerna ser hon än i dag som ett viktigt stöd i ifrågasättandet av den traditionella tolkningen av litteraturhistorien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om