Hon ordnar julbord för ensamma

Natacha Gustavsson har aldrig gjort något liknande. Men när hon tänkte på alla som är ensamma över jul kläcktes idén: Under sex kvällar ska hon bjuda på julmat.

"Jag behövde något bra och positivt" säger Natacha Gustavsson som ordnar julbord för ensamma.

"Jag behövde något bra och positivt" säger Natacha Gustavsson som ordnar julbord för ensamma.

Foto: Privat/TT

Uppsala2019-11-27 21:15

Exakt vad det var som gjorde att hon kom på tanken vet inte Natacha Gustavsson. Men efter att ännu en gång ha scrollat igenom ett nyhetsflöde fyllt av negativa händelser var det som att bägaren rann över. 
– Jag kände att jag inte orkade med allt negativt jag läser. Jag behövde något bra och positivt. Jag var tvungen att göra något. Julen är ju en svår period för många – både psykiskt och ekonomiskt, säger Natacha Gustavsson. 

Sagt och gjort. Hon skrev ett inlägg i Facebookgruppen "Uppsala Gäris" om sina planer och fick snabbt stor respons. Tanken är att hon, tillsammans med andra frivilliga, ska stå på Västertorg i Eriksberg och bjuda på julmat under kvällarna mellan den 20 och 25 december. 
– En del har frågat om de kan swisha pengar för att hjälpa, men det har jag sagt nej till. Jag vill hellre att folk köper ett paket köttbullar att bjuda på om de kan, eller att de bara kommer för att umgås. Gemenskapen är huvudsaken, maten är pricken över i. 

Natacha Gustavsson hoppas på att initiativet kan ge ringar på vattnet och att fler ska bli inspirerade att göra något för sina medmänniskor. Hon understryker också att alla som vill är välkomna att både delta i och hjälpa till under de sex kvällarna. 
– Vi kommer ingen vart i världen om vi inte samtalar med varandra. Oavsett vilken politisk tillhörighet du har eller vilken religion du tillhör så måste du äta. Låt oss göra det tillsammans. 

Karta: Uppsala Västertorg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!