Hon lever med strejken dygnet runt

Hon är tillgänglig dygnet runt, sju dagar i veckan, för medlemmarnas frågor. Sjuksköterskestrejken går på måndag in på tredje veckan och ordförande Agneta Wiberg trivs i stormens öga. Men hon saknar sina aerobicspass.

Foto: Robert Johansson

Uppsala2008-05-02 23:54
Hon är en facklig räv som varit aktiv under hela sin yrkeskarriär. Som klinikchef har hon också tillhört arbetsgivarsidan. Ingen vore lämpligare att fråga om det taktikspel som försiggår bakom kulisserna under strejken. Men Agneta Wiberg är både diplomatisk och obrottsligt lojal.
- Vi har blivit mycket professionellt bemötta av ledningen för Akademiska sjukhuset, säger hon.

Lojal är hon i första hand mot medlemmarna. De ska ha bättre betalt, slår hon fast. Helst 1 700 kronor mer per månad i två år och 22 000 i lägstalön som är förbundets krav.
- Vid en revision i höstas hittade vi en massa löner under 18 000, säger hon och håller upp en bunt med fackliga ärenden. Sju stycken låg på 17 000 kronor.
- Utan specialistutbildning kan man ligga på 21 000 efter många år. Det är väldigt långt från läkarna och till och med efter undersköterskorna. De senare gör ett jättebra jobb men det är ändå fel med hänsyn till utbildning och ansvar.

Hon är också lojal mot Vårdförbundet och ordföranden Anna-Karin Eklund. Som delegat vid extrakongressen i mars gick hon emot sin styrelse och underkände medlarnas bud. Men någon spricka handlar det inte om, säger hon.
- Det var ett beslut i demokratisk ordning. Styrelse och ordförande företräder oss och vi har förtroende för dem. Men det här beslutet var upp till medlemmarna, säger Agneta Wiberg.
Efter två veckor har vardagen infunnit sig, även i strejken. Det visas film, Michael Moore´s Sicko, på Filmstaden, föredrag med inbjudna gäster tillhör aktiviteterna för strejkande och andra. Strejkvakter och flygblad är andra inslag som nu så smått börjar bli rutin.

Och så jobbas det, sju dagar i veckan på förbundets kansli, som ligger nära ån på Bangårdsgatan.
- Varje morgon har vi telefonmöte med ordförande från samtliga län. Där rapporterar vi händelser och ledningen berättar om förhandlingarna och de närmaste planerna.
Någon särskild dramatik i länet finns inte att tala om. En händelse av det lustigare slaget är möjligen reaktionen från Östhammars kommun när sjuksköterskorna i hemvården den första strejkdagen lämnade över listan med namnunderskrifter till arbetsgivaren.
- De blev förvånade. Det var uppenbarligen så att kommunledningen inte visste om att man hade sjuksköterskor anställda, säger Agneta Wiberg.

Sjuksköterskorna har en svår sits när det gäller att kräva mer i lön. Fram till 2002, när det rådde brist på sjuksköterskor, var utvecklingen god. När arbetstagarna blev fler blev lönen återigen sämre.
De kan heller inte strejka fullt ut, akut hjälp måste alltid ges till behövande. De kan ställa in vården på vissa avdelningar så att det blir besvärligt och trångt på andra. Och så kan de ställa in planerad vård, operationer och behandlingar som inte är akuta. Men i slutändan drabbas de mest själva, kolleger på andra avdelningar och i form av långa vårdköer när strejken är slut.
- Så är det. Och patienter som väntar på ett ingrepp som skjuts upp lider också, det är vi fullt medvetna om, säger Agneta Wiberg.

För att lyckas är Vårdförbundet helt beroende av omgivningens stöd, från patienter, anhöriga och från den allmänna opinionen.
- Ja, och det vet vi att vi har. Vi får det i form av e-post, telefonsamtal och alla reaktioner när vi går vakt.
Vi den senaste konflikten höll man ut i sju veckor innan man skrev på ett avtal som de flesta var missnöjda med. Nu närmar sig sommaren, med semestrar och kanske långa köer att beta av för medlemmarna. Hur länge kan ni hålla ut?
- Vi fortsätter. För att vi måste. När min generation går i pension måste det finnas nya som kan ta över. Det handlar om framtiden nu.
- Men jag hoppas förstås att strejken blir så kort som möjligt, allra helst att det händer något redan på tisdag.

På tisdag, när det andra, tyngre varslet trätt i kraft, sätter sig medlarna och parterna, Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), vid förhandlingsbordet för nya överläggningar.
Personfakta


Namn: Agneta Wiberg
Ålder: 55 år.
Bor: I Uppsala.
Bakgrund: Sjuksköterska 1977, Akademiska. Läste senare hälso- och sjukvårdsadministration och blev klinikföreståndare. Vice ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län 1995, ordförande 2000.
Aktuell: Har från måndag 500 av sina medlemmar ute i strejk.
Intressen: Aerobics, step up, yoga. Deckarläsning.


Fakta Vårdkonflikten


Avtalet för sjuksköterskorna gick ut 31 mars. Dagen innan körde medlemmarna över sin styrelse vid extrakongressen och sade nej till slutbudet. Veckan därpå varslades 3 500 arbetstagare, varav 300 i Uppsala län, om strejk från 21 april.
Den 16 april lades ett nytt varsel till 5 maj som innebar en stor utvidgning av strejken. När sjuksköterskorna i Uppsala förra måndagen tågade till landstingspolitikerna med sina lönekrav var man mycket peppade. På andra håll i landet hade förhandlingar om strejkens samhällsfarlighet brutit samman men i Uppsala var man överens.
På 15 avdelningar på Akademiska sjukhuset och i hemvården i Östhammar har man nu strejkat i två veckor på måndag. Från måndag kommer ytterligare 13 avdelningar på Ackis och akuten i Tierp ut i strejk, men från torsdag återgår de ursprungliga 15 avdelningarna till arbetet.
På valborgsmässoafton lades så varsel nummer tre. Den 16 maj involveras nya avdelningar på Akademiska samt även Uppsala och Tierps kommuner i strejken om ingen lösning nås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om