Hon lär chefer att leda

Ska arbetslivet i Sverige bli jämställt är det männen som nu måste lära sig genuskunskap och personlig utveckling säger Barbro Dahlbom-Hall. Och då blir de bättre företagsledare på köpet.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2007-09-24 08:57
Ledarskapsutvecklare Barbro Dahlbom-Hall tvekar inte det minsta när hon uttalar sig. Hon, som arbetat med chefsfrågor i 30 år och skrivit flera böcker om ledarskap ur ett könsperspektiv, menar att det ligger i tiden att män måste omvärdera sitt chefskap och inse att de traditionella normer som format chefer som personer är destruktiva för dem själva och för företaget.
- Ingenting ger en så stark utveckling av ledarförmågan som kunskaper i genusfrågor, säger hon och knackar med knogarna i bordet som för understryka innebörden.

När det gäller genuskunskap har kvinnor skaffat sig ett försprång genom att bilda nätverk, besöka seminarier och utbilda sig. Och så har kvinnor ofta höga betyg, de är vana att behöva minst lika goda kunskaper som männen för att komma på fråga till höga poster och dessutom är de vana organisatörer. Det gör att kvinnorna kommer med stormsteg, anser Barbro Dahlbom-Hall.
Vi träffas på hennes kontor i Västertorp i Stockholm. Hon är konsult och egen företagare med två anställda. Dalahästar och ryska babusjkor står uppställda på en bokhylla. Fåtöljer, soffa och gardiner har ett matchande vitt tyg med smådjävlar på.

Själv ger hon ett artigt men bestämt intryck. Jo, hon är bra på att få folk att göra saker, säger hon, som fick sin första ledarskapsträning i Uppsala.
Det var när hon 1965 blev stans första kvinnliga förste kurator. Nationen hette GH och hon efterträdde hon sin make, Bosse Hall.
-Innan valberedningen hade bestämt sig ringde de till Bosse och frågade om han hade något emot att de föreslog mig. Han tyckte att det var konstigt att de ställde frågan till honom. Han hänvisade till mig i stället, säger Barbro Dahlbom-Hall.
Hon ler åt minnet men skrattar inte. Kanske ser hon ingen anledning att vara överslätande.

För trots att Sverige är en land med en av världens största andel kvinnor i yrkeslivet är det ännu relativt få kvinnor i företagens ledningsgrupper.
-Sverige är de dubbla budskapen land, säger Barbro Dahlbom-Hall som nyligen gett ut boken Lära män leva-i ledarskapets dilemma. I den betonar hon inte enbart vikten av att männen måste lära sig genuskunskap utan även betydelsen av att de hittar en balans mellan familj och arbetsliv och att de satsar på personlig utveckling för att mogna.
Hennes erfarenhet är att omogna män på chefsstolar söker bekräftelse och är rädda för starka kvinnor och väljer därför hellre män till höga positioner för att kunna spegla sig och känna sig trygga.

Uppfattas inte titeln som provokativ - jag menar, att du som kvinna ska lära män leva?
- Jag har alltid provocerat, men det går bra bara man har ett gott hjärta. Och det är männen på kurserna som gett boken sin titeln, säger hon.
Just nu arbetar hon med internationell utbildning, lär chefer inom FN ledarskap ur ett könsperspektiv. Och det är förvånansvärt hur lika de hanterar sin personlighet i jämförelse med svenska män i ledande positioner, tycker hon. Cheferna är kunniga inom sina specialområden men oförmögna att tala om sig själva och att hantera konflikter. Något som slukar en massa energi på en arbetsplats och minskar effektiviteten.
-Det är västvärlden som förpestat världen med sin syn på ledarskap. Och universitet är ungefär lika knäppt organiserat som FN ur ledarskapssynpunkt. Där finns samma dolda, subtila diskriminering som slår hårt mot den det drabbar.

Barbro Dahlbom-Hall anser att i ledningsgrupper, som domineras av män, frodas en grabbig ledarstil med ett hårt tävlingsinriktat arbetsklimat som inte heller männen mår bra av. En av uppgifterna som FN-cheferna under sina besök i Sverige får är att fundera över hur deras personlighet formats på grund av att de är män eller kvinnor. Hon hänvisar ofta till forskning, bland annat den som visar att de biologiska skillnaderna mellan könen är ytterst liten, och att de verkligt stora skillnaderna ligger i hur olika män och kvinnor bemöts, bedöms, beskrivs, behandlas, belönas och bekräftas.
-Män som vill skapa jämställdhet i arbetslivet behöver kunskap för att kunna inse hur deras egna personligheter präglats på grund av stereotypt könsrollstänkande under generationer av chefer och fäder. Jag lär dem fingranska de manliga normerna och sortera ut vilka delarna så de kan bestämma vilka de gillar och vill föra vidare.

Genom åren har hon mött många chefer som ångrat att de prioriterat arbetet framför familjen, men som ändå överför samma attityd till sina egna anställda.
Tiden rinner i väg. Barbro Dahlbom-Hall ska strax i väg och träffa en av sina utbildningsgrupper. Den består av svenska generaldirektörer och dagen därpå kommer en FN-chefer på återträff för att avsluta sin ledarskapsutbildning.
Varje FN-grupp kommer till Sverige och stannar en vecka första gången. En av de dagarna tar hon dem alltid till Uppsala. Här får de också en inblick i Uppsala universitets arbete för jämställdhet och guidade turer. Den senaste gruppen blev djupt berörda vid Dag Hammarskjölds grav.


FAKTA


Tips till chefer som vill skapa ett jämställt företag
* Diskutera med sina manliga anställda vad de anser att det innebär att vara man.
* Definiera för sig själv vad balans i livet handlar om.
* Diskutera balans i livet med andra män.
* Skapa tillfällen för män att samlas och prata. Inte anordna tävlingar eller tysta aktiviteter som fiske eller jakt.
* Ha klart för sig vad som ger lust till arbetet och livet -vad som är drivkraften.

Personligt

Namn: Barbro Dahlbom-Hall
Yrkesliv: Konsult i chefs-och ledarskapsfrågor under 30 års tid för företag som Volvo, Saab Aircraft, Electrolux, Föreningssparbanken, NCC m fl. Författare till flera böcker om ledarskap. Boken Lära kvinnor leda kvinnor fick pris som årets ledarskapsbok 2002. Samma år fick hon Serafimerordens medalj för sin insatser inom chefsutbildning och stärkande av kvinnors ledarskap. 1999 blev hon medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
Familj: Gifte sig med Bosse Hall 1961 i Helga Trefaldighetskyrkan i Uppsala.
Två vuxna döttrar, Ellen och Alexandra. Tre barnbarn, Vendela, Jonathan och Theodor.
Bor: Mälarhöjden.
Uppsalabakgrund: Tog fil kand i samhällsvetenskapliga ämnen mellan åren 1961 och 1966. Var förste kurator på GH-nation 1965.
Gillar i Uppsala: De fantastiska människor som hon lärde känna och fortfarande har kontakt med. Att Akademiska sjukhuset var först med att uppmärksamma kvinnliga läkarens situation.
Ogillar i Uppsala: Att det är skräpigt på gatorna. Och att så många cyklar utan lyse.
Utvandringens tid av Tayeb Salih, vatten och mediciner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!