Hon kräver utvidgad meddelarfrihet
Kommunanställda i Uppsala som följer med till en privat arbetsgivare bör ha kvar sin meddelarfrihet. Det tycker fritidspolitikern Liza Boëthius (v).
Foto:
Uppsala läns landsting är ett av få landsting som valt att skriva in meddelarfriheten som ett vilkor i avtal med privata entreprenörer.
Meddelarfriheten innebär att man som anställd ska kunna uttala sig i till exempel media om sitt arbete utan att bestraffas. Meddelarfriheten underlättar även för anställda som vill uppmärksamma till exempel kommunen på missförhållanden som kan finnas inom ett vårdboende.
- Det handlar om att personer ska våga avslöja saker som är viktiga att få ut och att arbetsgivaren inte ska kunna efterforska vem som sagt något, säger Lisa Boëthius.
Nämnden för vuxna med funktionshinder fattade i slutet av december beslut om ett generellt dokument kring förfrågningsunderlag. Liza Boëthius yrkade vid sammanträdet att frågan om meddelarfrihet skulle skrivas in i förfrågningsunderlaget, men yrkandet avslogs av den borgerliga majoriteten.
Nu, när det visat sig att landstinget med sin borgerliga majoritet har skrivit in meddelarfrihet som ett vilkor i sina avtal med privata aktörer, vill hon på nytt att nämnden prövar frågan.
- Det är viktigt att meddelarfriheten gäller även hos privata företag när verksamheten är skattefinansierad, säger hon.
Meddelarfriheten finns inom den offentliga verksamheten men det är inte självklart att den följer med när till exempel anställda övergår till en verksamhet i privat regi.
Stig Rådahl (m), ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder, vill inte gå med på Liza Boëthius förslag. Han tycker att meddelarfriheten är "onödig" när skattefinansierad verksamhet övergår i privat regi.
- Det har alltid varit så i privata företag att inte meddelarfrihet har funnits. Det finns ingen anledning till att vi ska införa det när vi ändå har full insyn. Vi gör ju uppföljningar och kontroller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!