Hon kommer till dörren med mat
Varje dag, året runt, distribuerar Posten 20 miljoner försändelser till Sveriges hushåll och företag, men företaget är knappast ensamt om att leverera till din dörr. Aktörerna har blivit fler.
Regina Pettersson lämnar en låda grönsaker till Ove Jansson.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Det finns 2 250 lantbrevbärarlinjer i Sverige och att lämna en försändelse vid dörren eller brevlådan har länge varit självklart. Det har på något sätt alltid funnits.
Men aktörerna har blivit fler och konsumenterna blivit bekvämare.
Detta har fått flera att locka med hemleveranser av olika slag. I dagsläget kan du inte bara få din Ikeasoffa hemkörd utan även mat, frukt, glasögon och tvättmedel.
Och när det gäller ekologisk frukt och olika rotfruktslådor så har konkurrensen i Uppland hårdnat bara den senaste tiden.
-Det finns helt klart en marknad, vi fick förfrågningar och märkte tidigt att intresset för just ekologiskt var stort. Man vill inte ha besprutad frukt, utan betalar hellre lite extra för den ekologiskt odlade. Sedan handlar det om att det är bekvämt, du slipper släpa hem kassar och många har nog med den stressiga vardagen ändå, säger Janne Palm, försäljningschef på Ekofrukter i Knivsta, som startade sina hemleveranser för ett år sedan.
Man han är långt ifrån ensam inom sin nisch.
Under hösten kommer Ekolådan att leverera sina produkter till Uppsala och ta upp kampen med redan etablerade företag som exempelvis Årstiderna och Roslagslådan.
- Vi är inne i en tillväxtfas nu men sedan kommer inte alla finnas kvar och några kommer slås ut när branschen framöver konsolideras, menar Janne Palm.
Ekolådan, Ekofrukter och Årstiderna är alla stora företag som beräknar omsätta mellan 30 och 40 miljoner kronor 2008 och på så sätt skiljer de sig mot den mer lokala och betydligt mindre Roslagslådan, som endast levererar produkter som de själva odlat.
- Jag tror att det är svårt med hemleveranser av kött och fisk. Det finns ett producentansvar och det gäller från det att företaget dumpat lådan vid dörren tills kunden kommer hem, och trots frigolitboxar är jag osäker på hur köttet klarar sig, säger Claudia Dillmann, som var projektledare för Roslagslådan under uppstarten 2005.
Att boka över nätet och sedan abonnera på en fruktlåda eller en mix av grönsaker är något som fått företagen att växa fram och kunderna att handla. Men kunderna är även speciella på ett annat sätt, enligt Janne Palm.
- De som vi levererar till är en väldigt seriös målgrupp och vore det till gemene man skulle vi inte kunna efterfakturera som vi gör nu. Den risken skulle jag inte våga ta.
Hur menar du?
- Vi har aldrig haft några problem med betalningar när det gäller den här typen av hemleveranser.
Under måndagseftermiddagen är det dags för en mindre leverans. Ove Jansson tar glatt emot fruktlådorna som Regina Pettersson lämnar vid dörren.
- Nu brukar inte jag beställa men det är klart att det är smidigare. Jag ser bara på mina barn som ska hämta på dagis och är stressade hela tiden.
Själv handlar Ove Jansson frukt och grönt i affären.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!