Hon inspirerades av tv-program

När Åsa Eriksson skulle göra sitt examensarbete under kemistutbildningen tyckte hon att polisarbete skulle vara kul.- Jag följde ju polisserien CSI, Crime Sight investigation, på tv, säger hon.Hon fick som hon ville och löste ett världsomspännande problem.

I dag arbetar Åsa Eriksson som kemist på färgfirman Beckers laboratorium i Märsta.— Det hade varit jättekul att vara kvar inom polisen, men jag har ett utmärkt arbete i dag med, säger hon.

I dag arbetar Åsa Eriksson som kemist på färgfirman Beckers laboratorium i Märsta.— Det hade varit jättekul att vara kvar inom polisen, men jag har ett utmärkt arbete i dag med, säger hon.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2006-07-09 00:00
En pajform från livsmedelsbutiken och ett filterpapper från järnaffärn. Det är något av vad som behövs för att synliggöra fingeravtryck med den metod som Åsa Eriksson och Roland Pettersson, lektor i analytisk kemi vid Uppsala universitet, nu sökt patent på.
- Det var så roligt när vi lyckades få fram ett avtryck första gången. Vi var i labbet på Biomedicinskt centrum och jag ringde direkt till min handledare på polisen, Marit Lindahl, och berättade, säger Åsa Eriksson.

10 000 fingeravtryck per år
Roland Pettersson, hennes handledare på universitetet, har inte varit med om ett liknande resultat av ett examensarbete.
— Inte något som är så tillämpbart och som blev en färdig produkt på det här viset, säger han.
Med innovatörens blick för användningens omfattning målar han visioner i närmast svindlande perspektiv.
— Man kan enligt uppgift spara en månads arbete per år på varje teknisk rotel i Sverige. I Sverige tar man fram 10 000 fingeravtryck per år, i hela Europa mer än 500 000 avtryck! Så vår marknad är välkänd. Det hissnar när man tänker på hur mycket tid och pengar som kan sparas, säger Roland Pettersson.
Knäckfrågan i problemlösningen var att inse att arbetet med att ta fram fingeravtryck inte gick att göra i ett enda steg, utan trots allt krävde två. I princip alla som försökt tidigare hade bara prövat enstegsmetoder. Med den nuvarande metoden förångas ett lim som fastnar i fingeravtrycket på grund av de salter som fingrarna lämnar efter sig. När sedan ytan som ska undersökas doppas i ett färgämne fastnar det i sin tur i limmet.
När Marit Lindahl på polisen i Uppsala vände sig till Uppsala universitet var hennes tanke just en metod där allt skedde i ett steg, att förånga lim och färgämne samtidigt.
— Men vi förstod så småningom att man inte kan blanda limmet i färgämneslösningen. De reagerar vid olika temperaturer, säger Åsa Eriksson.
Det gällde också att hitta rätt färgämne och rätt lim.
— Exempelvis måste molekylerna vara så små att de kan förångas utan att kondensera, säger Åsa Eriksson.

"Kan bli en succé"
Filterpappret som färgämnet ska förångas ifrån måste också ha precis rätt egenskaper och exempelvis tåla mycket höga temperaturer.
Efter envist prövande av olika substanser, lösningsmedel för färgämnet, temperaturer, filterpapper, och avstånd från värmekällan, föll allt en dag på plats och Åsa Eriksson fick ringa samtalet till Marit Lindahl.
— Det här kan bli en succé. Det här är ett problem som finns världen över, men som ingen löst. Det krävs stora kemiska kunskaper för att klara detta, säger Marit Lindahl.
I dag arbetar Åsa Eriksson som kemist på färgfirman Beckers laboratorium i Märsta.
— Det hade varit jättekul att vara kvar inom polisen, men jag har ett utmärkt arbete i dag med, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!