Hon hjälper Uppsalas tyngsta kriminella att hoppa av

För två år sedan startade kommunen en insats för kriminella som fått nog av livet som brottsling. Satsningen kan vara lönsam; enligt en beräkning kan en gängkriminell kosta samhället 23 miljoner kronor på 15 år.

"Många som kontaktar oss har levt utanför samhället och behöver hjälp för att komma in i ett vanligt liv", säger Lisa Viksten.

"Många som kontaktar oss har levt utanför samhället och behöver hjälp för att komma in i ett vanligt liv", säger Lisa Viksten.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-02-16 05:00

Våren 2021 öppnade kommunens avhopparenhet för personer som är inne i grov organiserad brottslighet. Målgruppen är personer som är minst 18 år och som lever under så starkt hot att de inte kan bo kvar i Uppsala om de hoppar av.

undefined
"Vi har sett några exempel där det hittills gått riktigt bra för dem som fått stöd för att byta liv", säger Lisa Viksten.

– Att gå med i programmet innebär en enorm förändring. Man måste helt bryta med sitt gamla liv, flytta till annan ort och byta umgänge. Bland mycket annat kan det till exempel innebära en stor ensamhet eftersom man i vissa fall tvingas avsluta kontakten även med nära anhöriga, säger Lisa Viksten som är chef för avhopparenheten.

Hittills har ett 50-tal kriminella Uppsalabor varit så pass intresserade av att ändra livsstil att de kontaktat avhopparenheten. Men långt ifrån alla har fullföljt programmet. Flera har fallit bort på vägen till följd av bland annat bristande motivation, att de hamnat på anstalt eller för att de befarar att ett avhopp innebär alltför stora risker.

undefined
Avhopparenheten drivs av socialförvaltningen. Hälften av kostnaderna täcks med statliga medel.

– Av säkerhetsskäl lämnar vi inga exakta siffror, men sedan starten rör det sig om ett tiotal personer som gått igenom insatsen varav det hittills går bra för ungefär hälften. Med tanke på hur belastad gruppen är måste det betraktas som ett bra resultat, säger Lisa Viksten.

Verksamheten har kostat runt 8 miljoner kronor på knappt två år. Summan omfattar både de som genomgått programmet och de som är inne i det idag. 

undefined
För att ingå i avhopparenhetens program krävs bland annat att personen varit en del av organiserad brottslighet.

Att ange exakt hur mycket pengar kommunen spenderat på det handfull individer som hittills tycks ha lämnat brottsligheten bakom sig är omöjligt. Men helt klart kan det bli mycket kostsamt för skattebetalarna om en person blir kvar i kriminalitet. Det visar en beräkning av nationalekonomen Ingvar Nilsson. 

Är en gängkriminell inne i en brottskarriär som pågår i 15 år kan kostnaderna bli runt 23 miljoner kronor, enligt Ingvar Nilsson. I beloppet ingår polisutredningar, fängelsevistelser, uteblivna arbetsintäkter etc.

undefined
Enligt avhopparenheten kan en lång fängelsevistelse vara något som får en person att överväga att lämna kriminaliteten.

Hur går det då till när någon vill hoppa av? Steg ett är att personen ringer avhopparenheten. För att få vara med i programmet finns några kriterier. Personen måste:

  • ha varit en del av organiserad brottslighet
  • ha en hotbild mot sig
  • vara tillräckligt motiverad 
undefined
Personer som hoppar av gängkriminalitet kan misstänkas vara tjallare och lever ofta under hot. På bilden vapen som beslagtagits under en brottsutredning i Uppsala.

Om personen accepteras i programmet upphandlas ett privat företag som tar över insatserna. Deltagaren flyttas till hemlig ort och får skyddade personuppgifter. En del erbjuds insatser mot missbruk eller psykisk ohälsa, andra får behandling för att bryta sina kriminella tankemönster. På sikt handlar det även om att hitta stadigvarande boende, komma i studier eller arbete och att bygga upp ett socialt sammanhang.

undefined
De som går med i kommunens avhopparprogram måste lämna Uppsala.

De privata entreprenörer som stöttar avhopparna på kommunens uppdrag tar 1 500 – 3 000 kronor per dygn. Ungefär 80 procent av kommunens avhopparbudget går till entreprenörerna.

Vilka är de vanligaste skälen till att deltagarna vill lämna kriminaliteten?

– En del har börjat fundera över sin framtid och kanske vill skaffa familj. Andra kan ha utsatts för våld och ifrågasätter om det kriminella livet är värt priset. Några har på egen hand försökt att hoppa av utan att lyckats, uppger Lisa Viksten. 

undefined
Våren 2022 beräknade polisen att det fanns cirka 600 individer i Uppsala län som ägnade sig åt grov brottslighet. Foton ur polisutredningar.

Vad är viktigast för att deltagarna ska kunna ändra sina liv?

– Personens egen motivation är så klart avgörande. Det är även viktigt att samhället ställer upp, exempelvis genom att hyresvärdar och arbetsgivare accepterar personer som begått brott, säger Lisa Viksten.

Avhopparenheten

Uppsala kommuns avhopparenhet sorterar under socialnämnden. Den riktar sig till personer som är minst 18 år gamla.

I en rapport från 2016 har Brottsförebyggande rådet listat framgångsfaktorer som lyfts fram av avhopparverksamheter runt om i landet. Avgörande anses vara att personerna får socialt och motiverande stöd via en kontaktperson, att de kan bygga upp nya sociala nätverk och att de får utbildning eller arbete. Viktigt är även att samarbetet mellan de inblandade myndigheterna fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!