Hon hjälper hemlösa katter
Djurens rätt associerar nog många svenskar i dag med unga djurrättsaktivister som släpper ut minkar och "befriar" hönor. Men det finns människor i rörelsen som ägnar sig åt mer realistiska projekt. En av dem är Sibylle Zetterberg i Vattholma, som ägnar mycket tid åt att ta hand om hemlösa katter.
Sibylle Zetterberg har öppnat sitt hem som en tillfällig fristad för hemlösa katter.
Foto: Pelle Johansson
-Min uppgift är att ta hand om dem här hemma, och se till att de blir sociala och trevliga igen.
Att få hemlösa förvildade kattungar eller vuxna katter som farit illa att bli rumsrena, gosiga och keliga är enligt henne ingen oöverstiglig uppgift som kräver massor av tid.
-Det går snabbast med kattungar. Efter ett par veckor mår de bra igen, har lärt sig att gå på lådan och är lekfulla och busiga som små katter skall vara. Äldre katter kan behöva längre tid.
Mådde dåligt
Just nu finns en "problemkatt" hemma i villan. Det är Lisa, som är ett omplaceringsfall. Hon mådde dåligt hos sin förre ägare och protesterade genom börja klösas och bitas - och genom att gnaga av sig pälsen på framtassarna.
Lisa, som bor ovanpå ett badrumsskåp, är fortfarande mycket rädd och nervig. Under intervjuns gång hörs hon då och då jama hotfullt när de andra katterna kommer för nära hennes revir, Sibylle är dock helt övertygad om att även Lisa kommer att bli återställd.
Det är inte meningen att de hemlösa katterna skall stanna i Vattholma. Nästa steg är att skaffa goda hem åt dem.
-Under året har Djurens rätt i Uppsala tagit hand om ett 60-tal övergivna katter. Allihopa har fått goda hem.
Sibylle Zetterberg understryker att det inte handlar om att snabbt skyffla ut dem till vem som helst. De nya ägarna måste godkännas och skriva under ett kontrakt innan det kan bli tal om någon affär. Katterna säljs till självkostnadspris och är då avmaskade, vaccinerade och id-märkta.
Många övergivna katter
Just nu oroas hon över att det finns så många övergivna kattungar i Uppsala. Djurens rätt har god koll på de kattkolonier som finns lite här och var i stan; i Boländerna, kring Kvarnfallet och vid Tunabergskolonin
-Det är allra värst för småkatterna. De fryser i vätan och kölden, och behöver få komma in. Förra året dog många småkatter i Uppsala en utdragen, plågsam död på grund av svält och kyla. Vi hoppas slippa se det i år.
Kattungarna är extra utsatta, för även om snälla människor ställer ut vatten och mat är det inte alltid de minsta hinner få något med.
-De vuxna katterna tar för sig, och när det är ungarnas tur är maten antingen uppäten eller frusen - och vatten fryser snabbt på små fat när det är minusgrader ute.
I en pärm har Sibylle bilder och fakta på alla de katter som hon räddat livet på, katter som fått en tillfällig fristad i hennes villa. Det är rörande läsning och samtidigt en exposé över hur grym mänsklig okunnighet kan vara.
Katter dumpas
För Sibylle vill gärna tro att det är just okunnighet som gör att folk dumpar katter de tröttnar på.
Många lever i tron att att unga katter klarar sig bra utomhus och på egen hand. Men de klarar inte att skaffa mat själva. De blir bortjagade av andra katter
Sibylle Zetterbergs första skyddsling var en hemlös kattunge som bodde under i en balkong i Strandbodkilen.
-Jag kunde inte se honom fara illa, så jag tog hem honom. Sedan dess har jag hunnit utveckla ett speciellt seende som gör att jag snabbt blir observant på övergivna katter. Folk brukar numera också ringa Djurens rätt när de ser hemlösa katter, och vi har ett gott samarbete med Uppsalapolisen, säger hon.
Djurens rätt ingår i ett informellt nätverk där även Djursjukhuset i Uppsala, veterinär Yvonne Rocha, Viltjouren i Färingsö och Fiahemmet i Norrköping ingår.
Dyra poster
-Veterinärkostnader och kattmat är dyra poster för oss, men flera djuraffärer i stan brukar hjälpa till. Vi har ett särskilt bra samarbete med Gunnars Hund&Katt i Uppsala.
Sibylle Zetterberg har ett ansvarsfullt jobb som chefsfarmacevt. Hon jobbar heltid (en snäll granne brukar titta till katterna när hon är borta), och utöver detta har hon alltså sitt engagemang för hemlösa katter. Frågan om vad som driver henne känns självklar att ställa - och svaret kommer lika tveklöst:
-Jag kan helt enkelt inte se djur svälta och frysa till döds.
Fotnot:
Sibylle Zetterbergs hemsida har adress
vattholma.tripod.com/Hittekatter
.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!