Hon hjälper dem som blivit utan jobb
De som blir arbetslösa i en lågkonjunktur måste våga titta på andra branscher än de man arbetat i tidigare samt vara beredda att resa längre till sitt nya jobb. Det säger Åsa Engblom, coach på Lernia i Uppsala.
Åsa Engblom på Lernia jobb och karriär i Uppsala arbetar med att hjälpa uppsagda att få nytt arbete.
Foto: Robert Henriksson
Åsa Engblom letar upp ett block och ritar upp cirklar på ett papper. En liten i mitten och större och större runt.
- Titta här, säger hon:
- Arbetsmarknaden är inte bara den lilla kärnan. Man har möjligheter att söka sig ut i de yttre ringarna också. Jag vet att det kan vara svårt att göra det om man har arbetat på ett företag på gångavstånd i 25 år. Men man måste försöka, säger hon.
Åsa Engblom är coach på Lernia jobb och karriär i Uppsala. Där arbetar hon med omställning via TSL, det vill säga att hjälpa kollektivanställda som blivit uppsagda till nytt arbete.
TSL är ett slags jobbförsäkring, en trygghetsfond som LO och Svenskt Näringsliv tecknade 2004. Tanken med fonden är att en kollektivt anställd skall få möjlighet till coachning redan under uppsägningstiden. Omställningsprogram som finansieras av TSL kan också hjälpa uppsagda att starta egen verksamhet.
Fonden för tjänstemän heter TRR och har samma funktion. Uppåt femtio företag arbetar med de här två fonderna. Lernia i Uppsala arbetar dock nästan uteslutande med TSL just nu.
- Vi som arbetar med omställning har ett mål: nytt jobb. Då måste vi titta på vad personen som skall ha ett nytt jobb kan. Hans eller hennes kompetens. Sedan tittar vi på vad han eller hon vill, vad man har för mål. Det sätter man själv upp, här handlar det om motivation. Slutligen kopplar vi det till marknadsläget, hur det ser ut med jobb, säger hon.
Uppsala är inte så hårt drabbat av arbetslösheten i dag. Detta gäller även Stockholmsregionen.
- Däremot skall man inte säga att det är bra i hela länet, menar Åsa Engblom, som påpekar att det just nu ser dystrare ut i Heby och Tierp.
I Heby började det tidigt i somras. Tierp kom lite senare och det var svårt när Atlas Copco, Erasteel och Habia Cabel i Söderfors varslade.
Trots det menar Åsa Engblom att det är viktigt att poängtera att det faktiskt finns arbeten i Heby och Tierp.
- Men de här jobben syns inte i annonser i tidningarna. Det har att göra med vilket nätverk man har och vilka kontakter, säger hon.
Åsa Engblom berättar att yrken är väldigt identitetsskapande i Sverige. Man identifierar sig väldigt starkt med den roll man haft i sitt yrke. Men hon menar att man måste kunna ta sig ur det här tänkandet, se förbi det.
- Ett sätt att hitta nytt arbete kan vara att man tittar på vad man kan och vad man gjort. Om det är svårt att hitta jobb i din egen bransch, kan man titta på en annan. Till exempel om man arbetat inom livsmedelsindustrin är man van vid strikta hygienföreskrifter och kontroller. Då kan man titta på en annan bransch som läkemedelsindustrin. Där har de liknande krav. Då har man ju redan den vanan och de kunskaperna. Det kan vara ett sätt att se i ett vidare perspektiv. Titta förbi sitt område och in i ett annat, avslutar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!