Videon är inte längre tillgänglig
Birgitta Nielsen petar lite på gräshoppan som ligger i en plastpåse hon gjort några lufthål i och förslutit med en klämma. Ett par salladsblad ligger också där för att den ska ha något att äta. Gräshoppan rör lite på sig, men verkar ganska spak.
– Vad ska vi göra med den? Den kommer att frysa ihjäl ute, men jag vill inte ha den hoppandes fritt härinne, säger Birgitta Nielsen.
Det var för drygt en vecka sedan som Birgitta Nielsen köpte blandad sallad i en försluten påse på Willys i Gottsunda. När hon kommit hem och öppnat påsen såg hon något brunt.
– Plötsligt hoppar något upp på mig och jag känner hullingarna när den sätter sig på magen. Jag ser inte vad det är och skriker rakt ut och börjar vifta för fullt. Min karl Nicke sa åt mig att lugna ner mig, men jag sa att lugna ner sig kan man inte göra i det här läget, berättar Birgitta skrattande.
De släppte ut gräshoppan, men fyra dagar senare satt den plötsligt utanför deras ytterdörr.
– Nicke sa kom och titta, den har hittat hem igen. Då kände jag att vi måste ta hand om den tills den kan komma någon annanstans.
Fast vart det där annanstans är vet de inte. De har ringt till Willys som skulle höra av sig men inte gjort det. Påsen är packeterad i Skåne och salladen kommer från Italien. Gräshoppan, som mycket möjligt är en vårtbitare som liknar gräshoppor, lär inte vara någon svensk sort eftersom den är så stor.
– Det här låter inte bra förstås. Vi får gå tillbaka till leverantören och se till att det inte händer igen, säger Johanna Eurén, kommunikationsansvarig på Willys.
SLU:s smådjursklinik i Uppsala tar emot djur, men hittills aldrig en gräshoppa säger djurvårdaren Christopher Bernestrå.
– Vi tar mest hand om hundar och katter. Jag tycker hon gjort rätt som inte haft ihjäl den, och att hon kanske ska vända sig till en djuraffär eller till en viltrehabiliterare.
Men Uppsalas viltrehabiliterare Maria Winberg avråder från djuraffärer – där riskerar gräshoppan att bli ödlemat. Själv tar hon bara hand om djur som ska släppas ut i den svenska naturen.
– Bäst är kanske att kontakta Skansen, råder Maria Winberg.
Sagt och gjort, UNT ringer Jonas Wahlström som är föreståndare för Skansenakvariet. Och han välkomnar gräshoppan till deras regnskog.
– Det finns en liten risk att den blir apmat, men det är ju i så fall naturens gång. Chansen är god att den får det bra hos oss.
När Birgitta Nielsen får höra det säger hon att hon kanske får åka dit med gräshoppan.
– Det vore ju fint om den kom till sin rätta miljö.
En del hade nog haft ihjäl den, men det är inget du övervägt?
– Haha, nej ... jag är djurvän och kan inte med att döda den. Den har ju tagit sig ända hit från Italien och borde väl få det bra här.
Kommer du att sluta köpa sallad i påse nu?
– Absolut inte, jag älskar sallad. Och nu är jag mer förberedd om det hoppar ut något.