I samma stund som Birgitta Pettersson såg att jobbet som stadsdirektör i Uppsala låg ute våren 2024 kontaktade hon rekryteringsföretaget.
– Det här är mitt drömjobb. Jag har ju jobbat inom Uppsala kommun förut och vet att det är en jättespännande kommun med tydlig politisk styrning och väldigt kompetent personal, förklarar Birgitta Pettersson energiskt när vi träffas i Stadshusets entré.
Hon kommer precis från ett möte om hur ungas fritid kan bli mer meningsfull. Strax ska hon iväg på ett möte om hur servicen i kommunvägledningen funkar. I handen har hon matlåda med fetaostsallad, när hon ska äta den är lite oklart.
En stadsdirektör är den högsta ansvariga tjänstepersonen i en kommun. I Birgitta Petterssons fall innebär det att chefa över förvaltningscheferna och därmed indirekt över närmare 20 000 kommunanställda. Hennes uppdrag är att se till att det politikerna beslutar genomförs så effektivt som möjligt.
– På jobbintervjun fick jag frågan vad de missar om de inte anställer mig. Jag svarade: nån som snabbt är på banan eftersom jag tidigare arbetat i Uppsala kommun, har erfarenhet från motsvarande jobb och har drillats i huvudstadsregionen där jag knutit många kontakter.
Saken var biff: hon fick jobbet. Löneförhandling tycks ha varit rätt smärtfri. Birgitta Pettersson kollade runt vad lönenivån för stadsdirektörer ligger och fick "ungefär" vad hon begärde: 178 000. Därmed tjänar hon mest av alla kommunanställda i Uppsala – och ligger i den absoluta toppen bland kommunanställda i hela Sverige.
Får du aldrig prestationsångest? Typ "är jag värd 178 000?"
– Nej ...
Birgitta Pettersson ser lite fundersam ut, som att hon inte riktigt förstår frågan. Förklarar sedan att hon aldrig tänker i sådana banor.
– Jag går inte till jobbet och är nervös, utan känner att här ska det hända saker. Jag har väldigt höga krav på mig själv och jag levererar på de uppdrag som kommunstyrelsen har.
Apropå kommunstyrelsen: dess ordförande är Erik Pelling (S), högsta hönset i Uppsalas politik. Hans månadslön för 2024 är 98 200 kronor – 55 procent av Birgitta Petterssons. Och apropå politiker har statsminister Ulf Kristersson en lön på 198 000 kronor – 11 procent mer än Birgitta Pettersson.
Birgitta Pettersson säger att hon har svårt att uttala sig om politikernas löner.
– De följer ju en annan löneprocess. Min lön sätts utifrån löneläget för stadsdirektörer.
Och ja, hon har rätt: Erik Pellings och övriga kommunalråds löner sätts utifrån riksdagens arvoden.
I andra änden av kommunens löneskala befinner sig de som har den kommunala minimilönen 22 500, vilket är en åttondel av vad Birgitta Pettersson tjänar. Där återfinns främst vårdbiträden och barnskötare.
Är du värd åtta vårdbiträden?
– Nej nej, verkligen inte. Utan de som jobbar längst därute skulle vårt samhälle inte fungera. Så jag är inte alls stolt över att de här skillnaderna finns.
Birgitta Petterssons anställningsförhållanden skiljer sig från de flesta andra kommunanställdas. Hon kan tvingas gå på dagen om politikerna inte är nöjda med henne – men kan då få en fallskärm på tolv månadslöner. Hon behöver ständigt vara nåbar. Antalet timmar per vecka varierar, säger hon, men är sällan bara 40.
– Men jag har genom åren tränat på att vara effektiv och lärt mig jobba med rätt saker. Jag vet när jag ska sluta jobba med en fråga.
De första tre och en halv månaderna som stadsdirektör i Uppsala har Birgitta Pettersson främst ägnat åt en lång rad introduktionsmöten med kommunala chefer vars verksamheter hon behöver få koll på.
Har du åstadkommit något konkret än som du är stolt över?
– Ja, en grej! Uppsala kommun har jobbat bra mot välfärdsbrottslighet, men i stuprör. Det blev så tydligt för mig att vi måste samarbeta mer, så det har jag styrt upp och nu blir arbetet mot välfärdsbrott en stående fråga på dagordningen i kommunledningsgruppen. Jag hade sagt att jag skulle sitta på händerna till jul. Men jag kunde inte.