Hon har fått en juvel att vårda

Forskning och utveckling, regionfrågan och tillståndet för psykiatrin är några av utmaningarna för Marie Beckman Suurküla, sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset i Uppsala sedan ett halvår tillbaka. Sjukhuset är en juvel, tycker hon.

Sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla betraktar Akademiska sjukhuset som en juvel att vårda.

Sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla betraktar Akademiska sjukhuset som en juvel att vårda.

Foto: Jörgen Hagelqvisr

Uppsala2007-11-14 00:01
Hon känner sig redan hemma. Marie Beckman Suurküla beskriver sin nya arbetsplats med värme, en arbetsplats som andas lyhördhet och förändringsvilja.
Marie Beckman Suurküla gillar inte vassa armbågar. Hon tror på öppenhet, ärlighet och samarbete. Korten på bordet.
Hon är den första kvinnliga sjukhusdirektören på Akademiska sjukhuset. Hur känns det?
- Hela Uppsala, med universitetet i spetsen präglas av en manlig struktur. Men det går bra, jag har inga problem med den saken.
Innan flytten till Uppsala var hon områdeschef för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Akademiska sjukhuset betraktar hon som en av landets juveler, ett sjukhus som representerar utvecklingsvilja, bedriver framtidsforskning och högspecialiserad vård i toppklass.
- Ett sjukhus att vårda och ge förutsättningar för att utvecklas i ytterligare minst 300 år. Det finns en lyhördhet och öppenhet för förändringar, det hade jag inte förväntat mig eftersom det inte är alldeles självklart.
Hon betonar vikten att ge plats för unga nyutexaminerade. Därför lanserar hon förslaget om ett särskilt ungdomsråd, en slags skuggledning vid Akademiska.
- Det blir en tvärprofessionell sammansatt grupp av unga som ställs mot sjukhusledningen. Det ska bli väldigt spännande. Jag tror att de kan tycka ganska annorlunda i strategiska frågor, säger hon.
Begreppet strategiska frågor omfattar bland annat verksamhetsinriktning, personalbemanning, lokaler, forskning och ledarskap.

Även om Marie Beckman Suurküla entusiastiskt berättar om det "vänliga och framgångsrika sjukhuset" finns det samtidigt en rad dagliga och framtida utmaningar att ta sig an.
Ansvarskommitténs förslag till regionindelning är bara ett exempel. Ett förslag som i sitt värsta scenario avlövar Akademiska som ett högspecialiserat sjukhus och förvandlar Suurkülas "juvel" till ett ordinärt länsdelssjukhus. Tusentals anställda får lämna jobbet och merparten av all forskning upphör.
Hon befarar att det kan bli konsekvensen om Akademiska sjukhuset och Uppsala ritas in i samma region som Stockholm med huvudstadens högspecialiserade sjukhus. Det finns nämligen inte plats för fler än ett högspecialiserat sjukhus i en och samma region.
Därför förordar hon och övriga i sjukhusledningen ett fortsatt samarbete i den mellansvenska sjukvårdsregionen tillsammans med Örebro som fungerat så väl under flera år.

Allmänpsykiatrin är ytterligare ett bekymmer. UNT har tidigare berättat om den allvarliga situationen för allmänpsykiatrin i landstinget.
- Vi måste undersöka varför folk slutar hos oss. Kanske de inte tycker om vårt sätt att arbeta? Men jag vill absolut inte hänga ut någon chef för något slags misslyckande. Vi har faktiskt mindre problem inom psykiatrin i Uppsala än vad de har i Göteborg.
Privata entreprenörer blir allt vanligare inom svensk sjukvård. Hur ser sjukhusdirektören på den utvecklingen? Hon passar. Det är politiska beslut.
- Vi har att förhålla oss till politiska beslut och underlätta processen. Men visst finns det gränser, det vore omöjligt att lägga ut sjukhusets anestesi, operationer och intensivvårdsavdelningar på privata aktörer.
Det är inte ovanligt att patienter vid sjukhusets akutmottagning klagar över långa väntetider. Hur tänker hon lösa det problemet?

- Vad är rimlig väntetid? Svaret ligger i betraktarens öga, säger den konstintresserade sjukhusdirektören.
Hon är tacksam för alla förslag på förbättringar.
- Jag läste en insändare i UNT som tyckte vi skulle införa värdinnor som stöd för patienterna på akutmottagningen. Det tycker jag är ett bra förslag.
Marie Beckman Suurküla berättar om planerna att inrätta särskilda akutläkare som kommer att ha sin ordinarie arbetsplats förlagd till akutmottagningen.
Sedan årsskiftet är akutläkare en medicinsk specialitet i landet. Men det kommer att ta tid innan Akademiska får sina akutläkare, förmodligen något år, tror Marie Beckman Suurküla.
I dag är det nästan en plikt för läkarna att tjänstgöra på akuten.
Hon minns kommentarerna från kollegerna på Sahlgrenska när det var dags för ett pass på akuten:
- Nu är det dags för saltgruvan, igen.
Fakta:
Namn: Marie Beckman Suurküla.
Yrke: Sjukhusdirektör, disputerad läkare.
Bor: Luthagen, Uppsala
Familj: Man och en son.
Ålder: 59 år.
Intressen: Konst, mat, klassisk musik, segling, "men var finns vattnet i Uppsala?"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om