Hon gjorde flera självmordsförsök – men ville aldrig dö

Uppsalabon Karin har gjort flera självmordsförsök. "Innerst inne vill man inte dö. Man behöver att någon stoppar en, och att då få prata med någon kan vara helt livsavgörande", säger hon.

I dag mår Karin bättre. Hon uppmanar den som mår dåligt att söka hjälp. "Och till alla unga människor vill jag säga att livet går upp och ner. Det blir bättre även om det känns mörkt nu", säger hon.

I dag mår Karin bättre. Hon uppmanar den som mår dåligt att söka hjälp. "Och till alla unga människor vill jag säga att livet går upp och ner. Det blir bättre även om det känns mörkt nu", säger hon.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2021-02-13 08:45

Karin, som egentligen heter något annat, har kämpat med psykisk ohälsa under många år. Hon har på olika sätt skadat sig själv och även gjort en rad självmordsförsök.   

Men hon ville egentligen aldrig dö, utan famlade efter halmstrån att hålla sig i. 

– Man är nästan alltid ambivalent; jag tänkte å ena sidan och å andra sidan. Man behöver att någon stoppar en, och att då få prata med någon som kan få en att skjuta upp självmordet till nästa dag kan vara helt livsavgörande. För nästa dag kan man se allt i en helt annan synvinkel, säger hon.

Karin är inte ensam om att ha känt tvivel, tvärtom. En forskningsstudie bland cirka 100 personer som överlevt självmordsförsök efter att ha hoppat från Golden Gate-bron i San Francisco visade att samtliga ångrat sig redan under fallet. 

Karin har tappat räkningen på hur många gånger hon ringde den nationella Hjälplinjen under de år det var som värst. Om hon inte kom fram där ringde hon psykiatriakutens telefon på Akademiska sjukhuset. 

– Det som var så bra med psykakuten var att de kände mig. Jag hade ju varit där, säger hon.  

Sedan drygt ett år tillbaka är Hjälplinjen nerlagd och psykiatriakuten på Akademiska sjukhuset tar inte längre emot samtal. I stället uppmanas personer som mår psykiskt dåligt att ringa 1177.  

– Det skulle jag aldrig göra. Man vill prata om sina ambivalenta tankar över att ta sitt liv. Då känns inte 1177 naturligt på något sätt, de kan ju inte psykiatri på det planet. Och jag skulle bli rädd att de skickade polisen på mig. 

Vad ska man göra om man är rädd att en person i ens närhet ska ta sitt liv? 

– Fråga rakt på sak om personen har självmordstankar. Tassa inte runt ämnet. Om personen säger ja måste du få personen till sjukvården. Frågar du inte kommer personen troligen inte att berätta, för det sitter hårt inne. 

I dag mår Karin bättre. Hon har utbildat sig om psykiatriska sjukdomar och hittat ett yrke där hon får hjälpa andra som mår psykiskt dåligt – något som samtidigt hjälpt henne själv.   

Vad är ditt råd till den som mår dåligt? 

– Ta hjälp! Det är oerhört viktigt. Och till alla unga människor, som ju inte har lika mycket livserfarenhet, vill jag säga att livet går upp och ner. Det blir bättre även om det känns mörkt nu. 

Här finns hjälp

Har du självmordstankar? Prata med någon! Har du ingen anhörig/vän att prata med kan du kontakta en stödlinje, t ex Självmordslinjen på tel 90101 alternativt mind.se/sjalvmordslinjen eller BRIS på tel 116 111.

Är du närstående? Våga fråga, lyssna, visa empati och döm inte. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista, de går att påverka. En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång: ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!