Hon förmedlar kunskap om drycker

Camilla Pettersson från Uppsala är sommelier, ett yrke där de sociala egenskaperna är minst lika viktiga som ett väl utvecklat doft- och smaksinne.

Alla kan lära sig att tycka om vin. För att bli en lyckad sommelier krävs dock såväl känsliga smaklökar som god social förmåga, menar Camilla Pettersson

Alla kan lära sig att tycka om vin. För att bli en lyckad sommelier krävs dock såväl känsliga smaklökar som god social förmåga, menar Camilla Pettersson

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-04-11 11:03

Dofterna av kryddor, läder, löv och mogna bär trängs längsmed väggarna i det trånga valvet i Stabby Prästgård.
Camilla Pettersson, sommelier, häller upp dryckerna inför kvällens vinprovning. Hon tar upp ett glas och synar innehållets färg. Snurrar lätt på glaset och luktar på vinet.Gästerna ikväll kommer att bjudas på Riojaviner från Spanien.

Camilla Pettersson utbildade sig till sommelier på Restaurangakademin i Stockholm.
– Yrket innebär att man ska förmedla kunskap om olika drycker. Ikväll handlar det om att ge gästerna en vinupplevelse och då i kombination med mat, säger Camilla Pettersson.
Det krävs mer än ett genuint vin- och matintresse för att arbeta som sommelier. Att vara social och utåtriktad är ytterligare två egenskaper man bör ha.
– Vin kan alla uppskatta och lära sig mer om. Däremot är det svårt att göra något åt den sociala biten om man saknar den från början, säger Camilla Pettersson. En lyckad kväll bygger på samspelet mellan mig och gästerna.

Vinprovarkvällarna är det roligaste med arbetet. Hon tycker det är en förmån att få träffa förväntansfulla och glada människor i jobbet.
Men som sommelier går det inte att enbart leva på vinsten från kvällar som denna. Nyligen startade hon och en kollega ett aktiebolag med syftet att importera viner som de ska sälja vidare till restauranger.
Camilla Pettersson hade inte räknat med all den byråkrati som det innebär att bilda ett företag inriktat på vinimport.
– Förutom godkännande från Skatteverket måste man ha godkännande av Tullverket. Och det tar sin tid. Det går inte bara att skicka in ett papper så är allt klart, säger hon.

Utöver vinimporteringen är hon även rådgivare till ett antal restauranger i Uppsala. Hennes uppgift är att ta fram vinlistor som passar både restaurangens gäster och budget.
Camilla Pettersson anser att det utbildas fler sommelierer än vad det finns arbeten, något hon tycker är synd eftersom många restauranger väljer bort tjänsten.
– Jag tror restaurangerna förlorar på det i längden. Med en anställd sommelier ökar förtroendet hos gästerna, säger hon.

Det finns en oräknelig mängd vinsorter och vindistrikt i världen. För Camilla Petterssons del innebär det att hon specialiserar sig på populära viner. Torra Amaroneviner från norra Italien, champagne, mousserande viner och klassiska Riojaviner.
Dörren till valvet slås upp och in strömmar kvällens gäster. De välkomnas med mousserande vin. Cava från Spanien, naturligtvis. Gästerna är förväntansfulla.
– Det är roligt att få lära sig nya saker om vin och dessutom i en annorlunda miljö som i kväll, tycker Mona Lindén och får medhåll av Bo Lindberg.
– Jag ser det som ett tillfälle att umgås och träffa nytt folk, säger han.

Camilla Pettersson visar hur man ska stoppa ner hela näsan i glaset och likt en hund sniffa för att locka fram dofterna.
När man dricker ska man gärna sörpla. Genom att få in syre frigörs dofterna och det blir lättare att känna smaken. Normalt sett ska man spotta ut vinet, men ikväll när endast fyra viner ska smakas av får gästerna göra som de vill. Det får en onekligen att tänka på följderna.

Det har aldrig hänt att en gäst blivit lite rund under fötterna?
– Jag har aldrig varit med om att någon har blivit berusad. Men det är klart. Det händer väl att de är mer pratglada när de är inne på det sista glaset, säger Camilla Pettersson och ler.

Provsmakade kungens vin

Ordet sommelier kommer från fornfranskans saumalier, en person som ansvarade för packdjur lastade med vin och mat till soldater i fält. Redan år 1041 hade kung Henri den I:e av Frankrike en anställd vid sitt hov som kontrollerade slottets vin. Samme man var också alltid den första att dricka kungens vin för att se att det inte var förgiftat.

I Sverige kan man utbilda sig till sommelier på Restaurangakademin och Vinkällan Dryckesutbildningar i Stockholm, Gustibus Wine & Spirit Academy i Malmö och Grythyttan i Örebro.

Den sistnämnda är en högskoleutbildning som ger rätt till studiestöd. De fyra nämnda utbildningarna är alla godkända av Svenska Sommelierföreningen. Utbildningen är i regel ett år lång.

Källa: Svenska Sommelierföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om