Åtta hästar galopperar runt och ljudet från hovarna ekar i ridhuset. På läktaren sitter Thérèse Waerner med stora tumvantar och en gul filt över benen. Hon ser ut över manegen. Långt där nere står en praktikant och håller i hennes ridlektion, en praktikant som utbildar sig till det hon själv redan är, hippolog. På dagarna arbetar hon med bland annat adjungerade professorer och tar hand om viss undervisning på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Flera kvällar i veckan är hon dessutom ridlärare här på Djursholms ridskola i Danderyd. Hon tog sina första steg på ridskolan som sexåring och sedan dess har hon varit fast. Efter gymnasiet lämnade hon stallet för resor och en utbildning i personalvetenskap, men längtan tillbaka till hästarna blev för stor. Hon började studera till hippolog och lagom till utbildningens slut öppnade sig ett arbetstillfälle.
Enligt Thérèse Waerner är det ett brett yrkesliv som väntar en hippolog. Titeln går att applicera på det mesta som rör hästar, från ridlärare till administrativa yrken. En hippolog utgår från blandning av teori och praktik, allt från ridkonst och hästhantering till kunskap inom avel, utfodring och pedagogik. Enligt Thérèse Waerner är det nödvändigt för att man ska kunna arbeta med djuren.
– Många lägger på hästen ett täcke utan att veta varför. Som hipplog blir man ett vandrade uppslagsverk när det gäller hästar, säger hon.
I vardagliga sammanhang presenterar sig Thérèse Waerner som hippolog, men får ofta förklara vad själva utbildningen handlar om. När personen hon pratar med förstår att hon kombinerat sitt yrke med sitt största intresse kan avundsjuka väckas.
– Jag förstår det. Jag älskar ju hästar så jag skulle inte kunna önska ett bättre yrke, säger hon.
En stor glädje är sammankopplad med Thérèse Waerner och hennes yrke, hela hennes ansikte lyser när hon talar om sitt jobb. Glädjen ligger enligt henne själv i att få arbeta med intresserade människor, men också med duktiga hästar och ryttare på ridskolan. Hon gläds åt den utveckling hon får se i sitt arbete, hos hästen, hos ryttaren och i samspelet mellan de båda. Hon kombinerar arbete med människor och med djur, något som med personalvetenskapen i ryggen passar henne perfekt. En typisk dag i Thérèse Waerners liv kan bestå av administrativt arbete på SLU från tidig morgon till eftermiddag, sedan åker hon direkt till Djursholms ridskola och har lektioner fram till sent på kvällen.
– Klockan 22.30 är jag fortfarande jätteglad och det är väl ganska talande för vad jag tycker om mitt jobb, säger Thérèse Waerner och skrattar.
Själv rider hon så ofta det finns möjlighet, något hon känner är viktigt för att hålla intresset brinnande. Intresset och att rida själv ger kraft och är väsentligt för att klara av yrket som hippolog. Samtidigt märker hon att intresset för hästar hos unga i dag inte är lika utbrett som på hennes tid.
– De kastas från aktivitet till aktivitet och det är många olika intressen som ska få plats i schemat, säger Thérèse Waerner
Kylan i ridhuset är påtaglig under lektionen, en av de få baksidor med jobbet. Även ensamhet och arbete när de flesta är lediga är andra nackdelar, men fördelarna väger ändå tyngst.
– Det finns så många mervärden. Du förstår att man måste älska det här.