En kille anklagas för att ha förgripit sig på en tjej på Jällagymnasiet utanför Uppsala. Det sexuella övergreppet, som ännu utreds av polis, ska ha ägt rum för ett drygt år sedan.
Efter händelsen fick tjejen ett mejl från rektorn som skrev: "Ord står mot ord vad som hänt. De två eleverna är myndiga och ingen av de inblandade vill polisanmäla händelsen. Med anledning av ovan kommer inte skolledningen att polisanmäla händelsen eller ta ställning i skuldfrågan, dvs. vem som gjort fel."
– Det kändes som att han lade det på mig, att han inte trodde mig, säger hon.
Hon förklarar att hon först var rädd att polisanmäla, för att hon var rädd att killen som utsatt henne skulle göra något mer.
Det hon uppfattade som skolans egna, interna utredning av händelsen, var det samtal hon fick ha med kuratorn och rektorn. "De sade att jag skulle få stöd om jag valde att polisanmäla," säger eleven. Men hon hade velat att skolan själva polisanmält.
Efter händelsen mådde hon dåligt.
– Jag kände mig smutsig. Jag kunde duscha flera gånger om dagen efter händelsen. Jag kunde inte ha pösiga eller för tajta kläder då det kändes som att det var han som rörde mig då.
Hon har slutat på Jällagymnasiet vid det här laget, men det är fortfarande jobbigt att tänka på övergreppet.
Rektorns resonemang om att hon inte sade nej och att hon inte ropade på hjälp tycker hon är dumma.
– Jag tycker det visar att de inte trodde mig eller att de dumförklarar mig.
Tommy Persson har till UNT avböjt en telefonintervju med hänvisning till att han av sekretesskäl inte kan uttala sig om enskilda händelser eller elever. Efter att han fått frågor om sina formuleringar i mejl och om skolans agerande skickat till sig, återkommer han med ett mejlsvar.
Han skriver:
"Vi har följt de rutiner som finns och gjort en grundlig utredning av händelsen och vidtagit åtgärder för att säkra tryggheten för eleverna. Såväl rektor, elevhälsan som kommunens juridiska avdelning har varit involverade."
Han skriver också: "Skolans roll är inte att avgöra om något brott har begåtts, utan den frågan måste polisen svara på. Skolan har agerat utifrån skollagen och att elever inte ska utsättas för kränkande behandling och ha en trygg skolgång."
Skolan har enligt Tommy Persson följt kommunens lathund "Ska vi ringa polisen?" som används när skolor överväger anmälan till socialtjänsten respektive polisen. "Som framgår av rutinen ska det göras en bedömning i varje enskilt fall och det är många aspekter som ska vägas in," skriver Tommy Persson. Av sekretesskäl går han inte in på vilka avvägningar som gjordes i det här specifika fallet.
Tommy Persson skriver att mejlen som UNT tagit del av är att betrakta som arbetsmaterial. "Allt som vi skriver eller kommenterar ligger sedan inte till grund för det fortsatta arbetet och de ställningstagande som vi gör."
Till sist skriver han: "Det är alltid komplicerat och svårt för de som är inblandade i den här typen av händelser. Vi gör därför allt för att ge det stöd den hjälp som behövs när det uppstår svåra situationer."