Hon fick Astra Zenecas vaccin: "Har inte skrämt mig"

Misstänkta biverkningar av Astra Zenecas vaccin har gjort att vaccinet stoppas i Sverige. Men Lena Köster, som fått första dosen är inte orolig. "Det här har inte skrämt mig särskilt mycket".

Lena Köster fick vaccinera sig mot covid-19 på Apoteket då det där fanns överblivna doser.

Lena Köster fick vaccinera sig mot covid-19 på Apoteket då det där fanns överblivna doser.

Foto: Anna Kåver

Uppsala2021-03-20 20:00

Rapporter om biverkningar i form av blodproppar och blödningar har gjort att Astra Zenecas vaccin har stoppats. I ett fall i Sverige har en person som fått vaccinet drabbats av blodpropp i både artärer och vener samt större blödningar, berättar Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

– Den här personen avled en dryg vecka efter vaccination och det här fallet finns med som en del av underlaget i den europeiska säkerhetsdatabasen.

Det finns ännu ett fall i Sverige där man fortfarande undersöker om det kan handla om den allvarliga koagulationsrubbningen som nu utreds. 

En av personerna som har fått Astra Zenecas vaccin är Uppsalabon Lena Köster.

– Jag känner mig inte otrygg, det här har inte skrämt mig särskilt mycket. För mig känns inte det som en stor risk alls i förhållande till sjukdomen som sådan. Jag är i flera riskgrupper så det viktiga är att jag har fått vaccin, säger hon.

Köster har inte fått någon information om vad som händer med hennes andra dos, men hon både hoppas och tror att Sverige kommer att godkänna vaccinet.

– Jag hoppas att jag får min andra spruta, ju snabbare desto bättre.

Efter första sprutan kände sig Lena lite öm i armen. Vanliga biverkningar efter vaccinationen är feber, trötthet och smärta vid injektionsstället. Om man däremot upplever symtom som blåmärken, näsblödning, kraftig huvudvärk, kraftig buksmärta, plötslig andnöd eller svullnad, rodnad eller ömhet i ben eller arm ska man kontakta vården. 

– Det finns än så länge inget fastställt samband mellan vaccinet och de här allvarliga fallen av koagulationsrubbning. Däremot konstaterade den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté i går att ett orsakssamband inte heller går att avskriva i nuläget, därför sker nu fortsatt utredning, säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket.

undefined
Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, tycker inte att man ska vara orolig för Asta Zenecas vaccin.

Hon berättar att ett 20-tal personer drabbats av de allvarliga fallen av koagulationsrubbning av de cirka 20 miljoner människor som fått Astra Zenecas vaccin.

– Jag tycker inte att man ska vara orolig, däremot bör man vara uppmärksam på om man skulle få något av de symtom som nämns ovan och i sådana fall snabbt kontakta vården. Bipacksedeln för vaccinet kommer att uppdateras inom kort och då kan det vara bra att läsa på om vad man ska tänka på där om man känner en oro, säger Veronica Arthurson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!