Nya uppdraget för Uppsalapolitikern: fixa jämställdheten i landet

Fem snabba frågor om jämställdhet med regeringens nya utredare, Uppsalabon Malin Sjöberg Högrell (L).

Malin Sjöberg Högrell (L) är regionråd i Uppsala och regeringens nya utredare av jämställdhetsmålen.

Malin Sjöberg Högrell (L) är regionråd i Uppsala och regeringens nya utredare av jämställdhetsmålen.

Foto: Arkic

Uppsala2024-11-21 16:30

Nyheten i korthet

  • Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd från Uppsala, har utsetts till regeringens särskilda utredare för att driva arbetet mot ökad jämställdhet.
  • Hon ska utreda fem av sex delmål för jämställdhet, inklusive ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av obetalt arbete och mäns våld mot kvinnor.
  • Utredningen ska redovisas i maj 2026, och Malin Sjöberg Högrell kommer att göra detta arbete paralellt med arbetet som regionråd.

Regeringen tar nya tag mot ökad jämställdhet. Den särskilda utredare som ska driva arbetet mot ökad jämställdhet är Uppsalabon och regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L).

Exakt vad är det ska du göra?

– Jag ska utreda fem av sex delmål när det gäller jämställdhet. Det är bland annat ekonomisk jämställdhet, jämn fördelning av det obetalda arbetet och mäns våld mot kvinnor. Målen är antagna för tio år sedan, nu vill man se om det har skett någon förbättring. Framför allt kommer jag att titta på hur unga och invandrare får möjlighet att leva jämställt.

Hon menar att jämställdhetsarbetet genomsyrar alla åldrar och alla delar av samhället.

– Allt från pojkar som inte får godkända gymnasiebetyg till flickor som lider av psykisk ohälsa för att betygssystemet i gymnasiet är så pressande. Och allt hemskt som hänt inom hemtjänsten visar att frågan fortsätter genom hela livet. Min mamma brukar alltid säga att när hon fyllde 70 blev hon omyndigförklarad av samhället.

undefined
En av de fem punkter inom jämställdhetspolitiken som Malin Sjöberg Högrell (L) ska utreda är det obetalda arbetet.

Varför tror du att du fick jobbet?

– Jag tror att det hänger ihop med att jag alltid hållit jämställdhetsfrågan högt på agendan. Vi kan behöva göra mycket inom näringslivet, där har jag en bakgrund och även mitt engagemang i studentrörelsen i Uppsala ger mig en bred överblick som är bra när man ska göra den här typen av arbete.

Utredningen ska redovisas i maj 2026, kommer regionpolitiken stå åt sidan nu?

– Nej, det här är ett arbete på ungefär 20 procent så jag kommer hinna med båda, det handlar om planering. Jag kommer också att jobba med två sekreterare som hjälper mig att skriva och de gör detta på heltid.

undefined
Jämställdhetsministern Paulina Brandbergs bananfobi har fått en mängd både svenska och utländska medier att rapportera skämtsamt om vilka uttryck fobin tar sig.

Hur lyckas du med jämställdheten i vardagen?

– Ja... nu har vi varit ihop så många år... men den som är hemma först får laga mat. Tvätt är det min man som gör mer. Han manglar också och det är jag och min son så glada över. Jag är logistiker som planerar vad som ska göras i familjen, vilket väl är en klassisk kvinnosyssla. Jag har koll på ekonomin också, vilket kanske är mer ovanligt. Men vi gör mycket tillsammans och mitt tips till andra för att inte bråka om städning är att om båda har mycket att göra, låt det vara lite stökigt. Vi köper också städhjälp.

Utredningen ligger under jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). De senaste veckorna har det skämtats vilt i media om hennes bananfobi. Vad tänker du om det?

– Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt hur man rapporterar om bananerna. Det är så många människor som har fobier, vissa har fobi mot fåglar andra mot spindlar, jag tycker man ska respektera det. Jag trodde mer om media 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!