Hon får betalt för att vara dagbarnvårdare åt sitt eget barn
Helena Oltner är först i Uppsala med att bli dagbarnvårdare åt sitt eget och ytterligare ett barn. För det får hon en ersättning av kommunen på cirka 140 000 kronor per år. Genom den nya modellen hoppas kommunen spara stora pengar och korta köerna till barnomsorgen.
Helenas egen son Hugo, även han ett år, bekantade sig med Minna och såg ut att trivas med sitt nya sällskap.
Dagbarnvårdare är inget ovanligt i Uppsala, men de har i allmänhet så mycket som fyra, fem eller sex barn att ta hand om.
Hittills har regler i kollektivavtal satt stopp för dem som velat vårda sitt eget plus ytterligare endast ett barn.
— Enligt kollektivavtalet måste dagbarnvårdarna få heltidslön. För att det ska vara ekonomiskt försvarbart för kommunen måste de ta hand om fyra-fem barn, uppger Göran Hedefalk vid kommunens kontor för barn och ungdom.
Enskild firma
Genom att starta en enskild firma har Helena Oltner löst problemet. Det är nu fritt fram för henne att vårda sitt eget och ytterligare ett barn.
Ersättningen, cirka 70 000 kronor per barn och år, betalar kommunen ut till hennes företag. Det är lika mycket som de kommunanställda dagbarnvårdarna får.
Men detta är knappast något som Helena Oltner gör för att bli rik.
— Nej, jag hade tjänat betydligt mer om jag avbrutit föräldraledigheten och gått tillbaka till mitt lärarjobb.
Bakgunden är att hon i höstas fick veta att det skulle bli svårt att få plats inom den kommunala barnomsorgen. När barngrupperna på dagis dessutom utökades såg hon sig om efter alternativ omsorg och under diskussioner med kommunen kom idén med eget företag upp.
"Förlängd föräldraledighet"
Anette Andersson, som Helena Oltner känner sedan tidigare, behövde barnomsorg åt dottern Minna och på den vägen är det.
— Jag sökte dagbarnvårdare men ingen hade någon ledig plats så jag är jätteglad att det gick att ordna på det här viset, säger Anette Andersson.
Helena Oltner ser det hela i första hand som en förlängd föräldraledighet. Hon planerar att ta hand om Minna 25 timmar i veckan fram till höstterminen samtidigt som sonen Hugo får en lekkamrat.
Positivt inställd
I slutet av januari ska barn- och ungdomsnämnden ta ställning till avtalet med Helena Oltner. Enligt Göran Hedefalk på kommunen är hela nämnden positivt inställd.
Själv ser han bara fördelar.
— Varje år måste vi skaffa nya förskolelokaler. De nya platserna kostar runt 120 000 kronor per barn och år, så det här innebär nästan en halvering av kostnaderna.
— I stället för att binda upp kommunens pengar i dyra lokaler kan vi använda pengarna till den övriga barnomsorgen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!