Hon bröt bidragsberoendet

Seija Nyman är rom från Finland och hade tidigare i sitt liv socialbidrag under många år. Bidragsberoendet bröts för sju år sedan då hon fick anställning i kyrkan i Stenhagen.- Det är skönt att slippa bidragen och det känns bra att vara en förebild för barnen, säger hon.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-06-27 00:01
Seija Nyman var hemma med sina fyra barn när de var små. När barnen kom in på dagis skulle hon ha kunnat arbeta, enligt vad hon själv säger. Istället fortsatte hon att uppbära socialbidrag i ytterligare fem år tills hon fick sitt nuvarande arbete som husmor i Sankta Maria kyrka i Stenhagen.
- Under åren jag hade bidrag sa jag till myndigheterna att jag ville jobba men jag fick knappt några erbjudanden, berättar hon.

Insatserna från myndigheternas sida under tiden med socialbidrag beskriver hon som knapphändiga. Enligt henne har det främst handlat om grundskolestudier i vuxen ålder samt en sykurs 1994. Att delta i sykursen ska ha varit ett villkor för att få behålla socialbidraget.
Hon gjorde även studiebesök på en del arbetsplatser. Så mycket mer kan hon inte dra sig till minnes förutom jobb i en kiosk men det blev inte långvarigt.
- I kiosken var jag tvungen att arbeta utan kjolen. Enligt våra traditioner får jag inte visa mig utan kjol, för en svensk vore det ungefär som att gå omkring naken.
- Jag gick med på att jobba utan kjol för jag var säker på att andra romer inte skulle komma till kiosken. Redan första dagen hade en svensk kund insett att jag är rom och kallade mig zigenarhora. Jag gick aldrig mer dit.

Vad beror det då på att en del romer inte kommit ut på arbetsmarknaden?
Diskriminering ser Seija Nyman som en viktig orsak, romer är inte önskvärda. En annan anledning är den långa svarta kjolen. Hon säger att den kvinna som jobbar utan kjol riskerar bråk inom gruppen, därmed är flera arbetsplatser otänkbara, exempelvis sjukhus och restauranger.
Stora språksvårigheter och låg utbildning är andra hinder.
- Tidigare talade jag så dålig svenska att jag inte fick jobb även om jag ville, berättar Seija Nyman.

Vilka krav på att ta arbete har socialtjänsten ställt på dig för att inte dra in bidraget?
- Den enda gång de sagt att jag skulle förlora matpengarna var när jag vägrade jobba kvar i kiosken.
Vad myndigheterna kan göra så att fler romer kommer ut på arbetsmarknaden har hon svårt att svara på.
- Kanske förmedla jobb där man får ha kjolen på sig. Svenskarna tror att vi inte vill jobba men så är det inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om