"Hon bagatelliserade det hela"

I veckan blossade debatten om fattigdom upp efter att Uppsalas kommunalråd Ebba Busch (KD) i en debattartikel hävdat att relativ fattigdom inte är ett problem. UNT har bett Eva Mörk, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, att reda ut begreppen.

Eva Mörk, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, om fattigdom och relativ fattigdom.

Eva Mörk, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, om fattigdom och relativ fattigdom.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2013-06-01 10:59

Vad kände du när du läste Ebba Buschs text?
– Jag blev upprörd över hur hon bagatelliserade det hela utan att ens veta vad hon kritiserade. Man kan alltid diskutera om relativ fattigdom är ett problem, men det stora problemet är att Busch inte vet vad begreppet innefattar.

Vad är då relativ fattigdom? Busch beskriver det som att hennes granne kan köpa en finare bil än vad hon kan.
– Det är det inte. Relativ fattigdom är ett etablerat begrepp som säger att har man mindre än 50 procent av medianinkomsten i disponibel inkomst, alltså efter skatt, transföreringar och beroende på hur många som bor i hushållet, då är man fattig. Men det finns de som, likt Ebba Busch, inte tycker att den relativa fattigdomen är ett problem eftersom man inte svälter. Men det handlar ju också om att kunna delta i samhällslivet och den sociala gemenskapen, särskilt för barn kan det bli problematiskt.

Kan man säga att det finns en fattigdom i Sverige?
– Jag tycker definitivt att man kan göra det för behöver man försörjningsstöd eller ekonomiskt bistånd, det som brukar kallas socialbidrag, under en längre tid så är man ekonomiskt utsatt och fattig. Då har du inga som helst extra resurser, förmodligen äter du sämre mat och så vidare. Vi vet att runt 4,5 procent av Sveriges befolkning tar emot ekonomiskt bistånd. Det är en ganska bra uppfattning om andelen fattiga. Dock finns det nog de som väljer att inte ta emot bistånd, så fattigdomen kan vara större.

Varför väcker frågan om fattigdom så många känslor?
– Till viss del vill vi nog inte kännas vid att det finns en fattigdom i Sverige. Det ska inte behöva finnas. Samtidigt sticker det nog många i ögonen när man jämför relativ fattigdom med svältande barn i Afrika och vissa menar att vi borde lösa de stora problemen först.

LÄS MER: Läs hela intervjun i dagens papperstidning eller genom att köpa UNT:s e-tidning.

Bakgrund

I tisdags publicerade Aftonbladet en debattartikel där Uppsalas kommunalråd Ebba Busch (KD) skrev att relativ fattigdom inte är ett problem vilket fick mycket uppmärksamhet i sociala medier. 
Ebba Busch beskrev att relativ fattigdom handlar om att hennes granne kan köpa en finare bil än vad hon själv kan och hävdade att debatten om samhällsklyftor blir ett hån mot de verkligt fattiga.
Tidigare i år sände även Uppdrag granskning ett program om fattigdom där slutsatsen blev att barnfattigdom överdrivs av barnrättsorganisationerna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om