Hon är Sveriges bästa unga bagare

Lina Andersson, 21 år, vann tidigare i veckan den prestigefulla titeln Svensk mästare för unga bagare. Till vardags jobbar hon på Güntherska hovkonditoriet i Uppsala.

Foto:

Uppsala2016-04-22 14:55

Hur känns det att vara landets bästa unga bagare?

– Lite overkligt, men jättekul. Det var också kul att få se vad alla andra gjorde och få inspiration.

Hur gick tävlingen till?

­– Man tävlar i fem olika moment: vetebröd, matbröd, frallor, wienerbröd och skådebröd, som är en skulptur i bröd. Tävlingen är uppdelad på två dagar, första dagen har man 1,5 timmar på sig att mäta upp alla ingredienser till alla degar. Dag två har man fem timmar på sig att göra degarna och färdigställa alla bröden, så det gäller att planera hur man ska lägga upp dagen.

Var det svårt?

– Har man övat är det inte så svårt, men allt händer där och då och med nya maskiner som jag aldrig använt tidigare var det en utmaning.

Hur mycket har du övat?

– Jag har övat på allt jag vill göra i två månader – och sedan har jag gjort tio tidsträningar. Då går man igenom allt precis som på tävlingen, så det blir ju några timmar. Och sedan nöter man för att få alla moment att gå snabbare.

Vad gjorde du för skådebröd?

­– Jag hade Disneytema och gjorde Musse Pigg med ett slott i bakgrunden av en knäckebrödsdeg.

Vilket är ditt eget favoritbakverk?

– En nybakt bulle är alltid godast!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!