Karin Johansson har varit lärare hela yrkeslivet och arbetat på Stordammsskolan sedan den öppnade 1989. Nu prisas hon för sitt engagerade och uppfinningsrika arbete av Lärarförbundet.
– Det är otroligt hedrande, säger hon.
Som barn var hon en busig pratkvarn som hade svårt att sitta still i skolbänken men hade en lärare som såg hennes styrkor och berömde dem.
– Jag hade det inte helt lätt i skolan men min lärare var fantastisk. Jag tror det påverkade mig att bli lärare själv.
Direkt efter gymnasiet sökte hon till Lärarhögskolan och utbildade sig till lågstadielärare.
– Det är så häftigt att se barnen lära sig läsa och skriva. Små barn är så självklara, säger hon.
Hon minns fortfarande en aha-upplevelse hon fick i första klass när hennes lärare satte ett papper med några bilder framför henne och bad henne skriva vad de föreställde.
– Jag blev alldeles skärrad – det här kan jag inte göra, tänkte jag. Men jag försökte och kunde!
Sedan Karin Johansson kom till Stordammskolan 1989 har hon haft hand om alla årskurser från 1:an till 6:an och även undervisat nyanlända flyktingar.
De två senaste åren har Karin Johansson gått lärarlyft inom it och använder sig mycket av interaktiva verktyg på lektionerna. Hennes förstaklassare arbetar bland annat med ett program där de kan välja egna fotografier, skriva in kommentarer och spela in ljud och film. Klassen har en egen hemsida med ett galleri där de visar upp sina teckningar och en blogg som eleverna turas om att skriva på.
– Det är ett jättebra verktyg. Barnen får en mottagare och en publik, föräldrarna kan kommentera och vem som helst läsa. Det skapar en enorm motivation, säger Karin Johansson.
Att eleverna ska känna sig sedda ser hon som en nyckel i det pedagogiska arbetet.
– Det är en utmaning att upptäcka deras förutsättningar, se dem och sedan låta dem upptäcka att de kan och vågar.
Hur ska en bra lärare vara?
– Det är en person som kan sina ämnen bra förstås, har förmåga att leda en grupp och skapa en relation med barnen och föräldrarna. Man måste vara intresserad av eleverna som personer.
Karin Johansson tycker också att det är viktigt att reflektera över sitt eget arbete och ständigt utveckla det.
– Man kan inte tänka ”Jag höll en bra lektion men elevgruppen är inte bra”, utan måste ständigt anpassa sig efter eleverna.
En hel del har förändrats under Karin Johanssons 28 år i yrket. En sak som hon tycker är positiv är att man börjat arbeta i lärarlag. På så vis kan man byta idéer, kunskap och stötta varandra mer.
Kollegorna på Stordammskolan beskriver henne som bestämd med höga ambitioner och förväntningar. Karin Johansson håller med:
– Vår vision på skolan är att alla barn har förutsättningar att lyckas. Det är upp till mig att göra det möjligt.
Hon beskriver sig som en person som har lätt blir entusiastisk och engagerad, sedan vänder hon sig till sin man och dottern för att få ytterligare svar på hur hon är.
– Rak och klok, svarar maken.
– Ärlig och stark, säger dottern.
Fotnot: Lärarpriset 2011 delades ut på måndagskvällen på Lärardagarna i Bålsta utanför Stockholm. På www.lararforbundet.se/alltborjarmedenbralarare kan du berätta om din bästa lärare.