Hon är i riskgrupp – måste i dag in i tentasalen

Uppsala universitets stora salstentor fortsätter att uppröra. "Jag måste välja mellan att avsluta utbildningen och att utsätta mig för smittorisk", säger en läkarstudent som är i riskgrupp.

Om Anna inte skriver den stundande tentan går hon miste om 19 poäng, och därmed studiemedlet nästa termin. Det finns en omtenta, men även den kommer ske på plats.

Om Anna inte skriver den stundande tentan går hon miste om 19 poäng, och därmed studiemedlet nästa termin. Det finns en omtenta, men även den kommer ske på plats.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2020-11-27 06:40

På fredag har termin 2 på läkarprogrammet terminens första tenta. Det blir en salstenta, med upp till 50 personer per sal.

– På grund av smittspridningen hade jag utgått från att det skulle bli en digital tenta. Jag blev så himla besviken på universitetet när de meddelade att det blir en salstenta. Det känns inte som att de bryr sig om vårt välmående.

Det säger en läkarstudent som vill vara anonym, men som vi kan kalla Anna. Anna tillhör en riskgrupp och är därför väldigt försiktig. Hon träffar inga vänner, åker inte längre hem till familjen, går inte på biblioteket eller gymmet.

Om Anna inte skriver den stundande tentan går hon miste om 19 poäng, och därmed studiemedlet nästa termin. Det finns en omtenta, men även den kommer ske på plats.

Undervisningen sker mestadels på distans, med undantag för några praktiska moment.

– Då sker allt i väldigt små grupper, och vi har munskydd och handsprit.

undefined
Läkarstudenten Anna tvingas in i tentasalen trots att hon tillhör en riskgrupp för covid-19.

UNT har tidigare skrivit om kritiken mot universitetets salstentor. Universitetet menar att det inte finns någon smittorisk eftersom salarna är gjorda för flera hundra personer och att studenterna därför kommer sitta glest. Man påpekar också att besluten fattats i samråd med regionens smittskyddsenhet, som inte ser några risker med att åka kollektivt till tentan. Anledningen till att man inte enbart har digitala tentor beror enligt kursansvariga bland annat på ökad risk för fusk.

Anna säger att hon och andra studenter föreslagit en tenta med fokus på analys snarare än basfakta.

– Då kan man inte fuska, utan måste visa att man förstått. Men vi har inte fått något gehör på det förslaget.

Vad säger dina kursare?

– Majoriteten är av samma åsikt. Och en del har sagt att eftersom det är en så stor kurs kommer de att dyka upp även om de har symtom. Det gör mig såklart extra orolig.

Den nya regeln om max åtta personer vid allmänna sammankomster gäller inte universitet. Uppsala universitet har sedan pandemin startade haft 50 personer som gräns. Digitala tentor ska enligt universitetets riktlinjer nu vara grundregel och tentor på plats ska bara ske "där så behövs för att uppnå hög kvalitet och rättssäkerhet och som inte låter sig göras digitalt".

– De allra flesta tentor är digitala nu, men vi har en del utbildningar som behöver skriva på plats, bland annat sjuksköterskor och läkare, säger Fredrik Blomqvist, coronasamordnare på Uppsala universitet.

Kan ni inte ha särskilda tentor för studenter i riskgrupp?

– Vi har diskuterat det, men dessvärre har vi inte de resurserna. Det är upp till varje institution att utforma tentorna, och jag har hört examinatorer som löser examina på fantastiska sätt för riskgrupper, exempelvis labbuppgifter via zoom.

Uppsala universitet har tagit emot många påtryckningar från såväl studenter som deras föräldrar den senaste veckan. 

– Vissa är mer upprörda än andra. Men det finns också en stor grupp studenter som hellre vill skriva på sal än hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!