– Jag har sett kriminaliteten och hur den har kopplingar till EU-beslut och migrationsfrågor.
Maria Rosander har just klivit in på Waynes Coffee inne i stan.
Hon är van vid att förekomma i SD-kanalen Riks, där hon är en frekvent bokad gäst, men det här är första gången hon intervjuas som politiker av UNT. Första gången Maria Rosander förekommer i tidningen är det dock inte.
Det är bara det att hon oftast gör det iklädd polisuniform.
Efter femton år i yrket, främst som trafikpolis, är Maria Rosander numera områdespolis i Gottsunda.
– Det handlar om att försöka fånga upp ungdomar som kan hamna i kriminalitet, berättar hon.
Femtioåringen beskriver sig som en familjekär person, som spenderar flera kvällar i veckan i padelhallen och som är uppväxt i en "moderatfamilj". Men när flyktingkrisen 2015 tvingade över 1,3 miljoner människor att söka asyl i Europa, tippade bägaren, som Maria Rosander säger, över åt SD:s håll.
Att hon jobbar just i Gottsunda, ett av Uppsalas mest invandrartäta områden, är en slump. Efter några år inne på kontor ville hon ut på fältet igen.
Genom sitt jobb uppger Maria Rosander att hon sett samhället bli alltmer segregerat.
– Det är uppenbart att det finns klanstyrda delar i vårt samhälle som påverkar den brottslighet vi ser. Och någonstans finns det kopplingar till den migration som vi har haft.
Hur menar du?
– Vi har inte ställt krav på vissa människor som kommit hit, som gjort att de kunnat integreras i samhället. Jag vet inte hur många gånger jag stoppat folk som bor här, som har svenskt körkort och varit här i tio år, men inte förstår ett ord svenska. Någonstans kan jag tycka att det är det minsta.
Men frågor om invandring och hårdare krav är ju SD inte ensamma om att driva. Varför sökte du dig just hit?
– Min uppfattning är att andra partier på senare år börjat säga det vi sagt redan innan migrationskrisen. För mig är det SD som haft en tydlig politisk linje hela vägen, säger Maria Rosander.
Efter att ha röstat på SD första gången i valet 2018, tog hon klivet in i politiken efter valet 2022. Sedan dess har hon representerat partiet i Uppsala kommuns arbetsmarknadsnämnd.
Och nu, inför sommarens Europaparlamentsval, är hon femma av partiets kandidater – precis på gränsen till att få en plats.
– Jag tror att jag kan göra skillnad för partiet där nere. När jag jobbat med brott på väg har jag stött på problem kopplat till att vi inte har några gränser inom EU, till exempel. Internationella stöldligor kommer hit och kan resa in och ut utan att vi har kontroll på det. Jag hade gärna jobbat för att ändra lagstiftningen så att Sverige får ha gränskontroller mer permanent.
Ett mer stängt Sverige alltså?
– Ja, men jag tror att fördelarna överväger nackdelarna, och jag tror att svenskarna värderar trygghet högre än att behöva visa pass när de ska åka till ett annat land.
Under våren kommer Maria Rosander inte att jobba ute i fält, utan har fått andra arbetsuppgifter inne på polisstationen.
– Jag har aktivt valt att jobba inne så länge valrörelsen pågår. Är jag med i tidningen och sedan åker till Gottsunda och pratar med en näringsidkare ska det inte uppstå någon form av intressekonflikt.
Du företräder ett parti som pratar om invandring som en "kulturell belastning", driver frågan om återvandring och vill se kraftigt begränsad asylinvandring. När du möter människor med utländsk bakgrund i ditt jobb, kan det påverka hur du ser på dem?
– Nej, jag är så pass professionell. Jag skiljer alltid på sak och person, det spelar ingen roll om någon är svensk, invandrare eller missbrukare.
Kan det påverka deras förtroende för dig?
– Det kan jag inte svara på. Det kan ju vara att du möter en polis som gått i Pridetåget också, och det finns poliser som är vänsterpartister och centerpartister. Ska man börja väga in det där i varje situation så blir det ett problem.
Enligt Polismyndigheten är ett politiskt uppdrag en bisyssla som de "vanligtvis bedömer som tillåten". Och många kollegor är positiva, uppger Maria Rosander. Andra har blivit förvånade när det kommit fram att hon är Sverigedemokrat, för att hon "inte verkar vara sådan".
Sådan?
– Det finns ju en gammal stämpel på partiet som högerextremt. Men jag har inte varit med i partiet förr, jag är med i partiet nu och kan bara prata framtid.
I fokus inför EU-valet står bland annat klimatet (EU:s gemensamma mål är att minska nettoutsläppen med 90 procent, jämfört med 1990 års nivåer, fram till 2040) och invandrings- och integrationsfrågor.
SD är ett av de så kallade euroskeptiska partierna i EU, som vill minska alliansens makt över frågor som asylmottagande så att det blir upp till varje land att själva bestämma om och hur många flyktingar de ska ta emot. Det är en linje som SD delar med kollegorna i partigruppen ECR, Europeiska konservativa och reformister, där partier som Sannfinländarna, Italiens bröder och polska Lag och rättvisa ingår.
– Det är vi som vet vad Sverige klarar av. Vi behöver jobba med det vi redan har, tar vi emot fler så sitter vi med ett ännu större problem sedan, säger Maria Rosander.
Men då lägger man ju problemet, som du säger, på andra länder? Borde man inte dela på ansvaret?
– Sverige har ju redan tagit en väldigt stor del av de tidigare migrantströmmarna som har kommit till Europa. Så det tror jag att vi i så fall har belägg för, för att vi har redan varit väldigt generösa.
EU:s klimatmål då, hur ser du på dem?
– Jag får hänvisa till partilinjen där, jag är inte tillräckligt insatt i de frågorna. Jag kommer få sätta mig in mer när det är klart om jag kommer med och vilket utskott jag hamnar i.
För att Maria Rosander ska få lägga polismössan på hyllan i juni krävs att SD utökar sitt stöd från tre till fem platser i Europaparlamentet – det, eller att hon får många personkryss.
Det är dock en stor utmaning att få SD-väljarna att gå och rösta.
Många inom partiet vill helst att Sverige ska gå ur unionen. SD:s ledning hade tidigare den inställningen, men talar nu snarare om att decentralisera EU.
– En sak vi kommer få traggla med i valrörelsen är att få de mer EU kritiska väljarna att hitta beröringspunkter som de brinner för, om det så är snus, veteranbilar eller arbetstider. Kan det få folk att lägga sin röst på oss är det bra, säger Maria Rosander.