Homosexuella Richard utvisas – riskerar dödsstraff

För tre år sedan flydde Uppsalabon Richard Mugonza till Sverige på grund av hot och hat för sin sexuella läggning. Nu har Migrationsverket beslutat att utvisa honom till Uganda – ett land som är livsfarligt för homosexuella. "Det känns som en dödsdom", säger han.

Uppsalabon Richard Mugonza, från Uganda, är homosexuell. 
Migrationsverket anser att han inte lämnat tillförlitliga uppgifter. Nu utvisas han från Sverige.

Uppsalabon Richard Mugonza, från Uganda, är homosexuell. Migrationsverket anser att han inte lämnat tillförlitliga uppgifter. Nu utvisas han från Sverige.

Foto: RFSL Uppsala

Uppsala2023-06-21 16:00

Richard Mugonza är homosexuell och engagerad i RFSL. Nyligen nåddes han av mardrömsbeskedet, att han utvisas till hemlandet Uganda. Migrationsverket anser att han inte lämnat tillförlitliga uppgifter.

– Det känns nästan overkligt. Jag har gjort allt i min makt för att bevisa att jag är homosexuell, det finns inget mer jag kan göra. Varför skulle jag vilja sätta mig själv i den här situationen, att tvingas fly från mitt eget hemland? Allt jag vill är att bli accepterad och leva ett tryggt liv. 

Sedan tidigare har öppet homosexuella personer i Uganda riskerat livstids fängelse.

Men i maj skärptes straffet efter att landets president undertecknat en av världens strängaste anti-hbtqi-lagar – då man införde dödsstraff mot homosexualitet.

Den nya lagen innefattar också att personer som ”främjar” homosexualitet kan dömas till 20 år i fängelse.

Richard har vetat om att han är homosexuell sedan 14-årsåldern. Med vetskapen att han inte skulle bli accepterad av varken samhället eller sin familj började han leva ett dubbelliv. Han försökte till och med leva med en kvinna under några månader, för att göra familjen nöjd. 

undefined
Uppsalabon Richard Mugonza, från Uganda, är homosexuell. Migrationsverket anser att han inte lämnat tillförlitliga uppgifter. Nu utvisas han från Sverige.

– Men det gick inte. Hur mycket jag än försökte, så kunde jag inte känna något för en kvinna. 

Han hade en hemlig pojkvän under många år, som han träffade i smyg, fram tills dess att de upptäcktes tillsammans. Under en hemmafest hos pojkvännen attackerades de av en mobb.

– Jag hann fly, men min pojkvän blev misshandlad och satt i fängelse. Jag har inte hört av honom sedan dess. Vi kan inte kontakta varandra över huvud taget, jag vet inte ens om han lever. Jag saknar honom.

Efter det blev det farligt för Richard att bo kvar i landet. Han tvingades att leva under hot och hat, personer slog sönder hans hem och hans saker, berättar han. Familjen förlorade han också. 

– Min familj vill inte ha med mig att göra. De säger att det ligger en förbannelse över mig, att jag är en demon som har förstört familjens rykte. 

UNT har tagit del av utvisningsbeslutet. Där konstaterar Migrationsverket att det är ”svårt” att i en utredningssituation tala om sexuell läggning men bedömer samtidigt att ”högre krav” kan ställas på hans redogörelse.   

Enligt beslutet har Richard Mugonza varit vag och inte kunnat utveckla redogörelsen för sina känslor och processen kring hur han kommit till insikt om sin sexuella läggning. Det står att Richards berättelse varit i svepande ordalag och att han inte kunnat fördjupa sitt resonemang när han blivit ombedd att göra det.  

– De anser bland annat att jag inte har varit nog tydlig när jag berättar om hur jag resonerade som 14-åring. Det känns inte okej.

Vad skulle det betyda för dig att få stanna i Sverige?  

– Allt. Här är jag accepterad och kan leva ut mitt sanna jag. RFSL i Uppsala har blivit som min familj. Blir jag tillbakaskickad till Uganda ... det är en dödsdom.                                                                                                                                                                                                                                                                       

Anti-homosexualitetslagen

Ugandas 2023 års anti-homosexualitetslag innebär livstids fängelse för samkönade sexuella handlingar och upp till 10 års fängelse för ”försök” till homosexualitet. Lagen innebär också dödsstraff för så kallad ”förvärrad homosexualitet”, vilket exempelvis innefattar personer som lever med hiv och har samkönat sex.

Lagen begränsar även förenings- och yttrandefriheten genom att föreslå straff på upp till 20 års fängelse för "främjande av homosexualitet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!