Höjda vitesbelopp ska få stopp på bullret

Höga ljudnivåer från krogar och uteserveringar har blivit ett stort problem i Uppsalas centrala delar, i alla fall om man frågar hyresgästerna som bor i närheten. Nu har miljökontoret och polisen inlett ett samarbete med gemensamma bullerinspektioner.

Uppsala2010-04-21 10:06

Fler krogar och framför allt: fler uteserveringar, är anledningen till att fler Uppsalabor i city klagar på höga ljudnivåer.
Under förra sommaren tog miljökontoret emot sju klagomål i frågan, något fler än sommaren innan. Men den stora skillnaden är att flera krögare
ignorerat de skrivelser och förelägganden som skickats ut av miljökontoret.
- Olagligt höga ljudnivåer har blivit ett stort problem i Uppsalas centrala delar. Det hände något förra sommaren, då blev uteserveringarna fler och de flesta ville också spela musik, säger Theo Kotsinas, handläggare på miljökontoret.
Det var framför allt Salt, nuvarande Riverside, vid Islandsfallet som fick utstå massiv kritik från grannar som klagade på orimligt höga ljudnivåer. Krogen fick ett föreläggande om ett löpande vite på 5 000 kronor sedan miljökontoret konstaterat att ljudnivåerna var långt över de tillåtna.
- Krögarna försökte göra något åt ljudproblemen, men lyckades aldrig, säger handläggaren Theo Kotsinas på miljökontoret.

Inför våren och sommaren 2010 beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden därför att höja vitesbeloppet till 100 000 kronor.
Men många av de boende i närområdet är ändå oroliga för att krögarna, som är desamma trots namnbytet till Riverside, ska fortsätta spela hög musik.
- Juni, juli och augusti var rena tortyren för oss. Den höga musiken var konstant och pågick hela tiden, från eftermiddagen ända in på natten. Man kunde inte umgås normalt i lägenheten, varken läsa eller höra vad de sade på tv. Vi försökte åka från Uppsala så mycket som möjligt, säger en hyresgäst på Östra Ågatan.
Han berättar att flera hyresgäster gett upp och flyttat på grund av ljudnivåerna från Salt.
- Blir det likadant den här sommaren kommer vi också att flytta. Vi känner oss totalt maktlösa, säger han.
Vid en av de mätningar som gjordes sent en sommarnatt förra året uppmättes en ljudnivå på drygt 40 decibel, 10 decibel högre än den tillåtna nivån.
Theo Kotsinas hoppas att det höjda vitesbeloppet ska få krögarna på Riverside att ta klagomålen på allvar. Miljökontoret och polisen har också inlett ett samarbete inför sommaren och kommer att göra gemensamma inspektioner angående ljudnivåerna på de krogar och uteserveringar som får klagomål.
- Jag tror inte att problemen kommer att bli lika omfattande i år som förra året. Vi har en bra kontakt med krögarna på Riverside och de verkar angelägna om att inte riskera vitet på 100 000 kronor, säger han.

När UNT kontaktar Filip Güven, restaurangchef på Riverside, intygar han att krogen tar klagomålen på allvar. Han berättar att de investerat i en bättre ljudutrustning och ny teknik som gör det omöjligt för diskjockeyn att höja volymen till otillåtna decibel.
-?Det sista vi vill är att reta upp grannarna. Jag förstår om de tycker att vi stör dem, samtidigt kanske de har bosatt sig i fel område om de vill ha helt tyst på kvällar och nätter. Men vi kommer att göra vårt bästa för att alla ska bli nöjda, säger han.

BAKGRUND

Förra året fick bland annat Lingon, Orange, Bryggan och Salt klagomål från grannar som upplevde att ljudet från uteserveringarna var alldeles för högt. Den sistnämnda, Salt, hotas nu av ett vite på 100 000 kronor om man överstiger de tillåtna ljudnivåerna på 30 decibel.
Om du blir störd av höga ljudnivåer från krogar och uteserveringar ska du i första hand höra av sig till fastighetsvärden eller den som bedriver krogverksamheten. Hjälper inte det, tar miljökontoret på Uppsala kommun emot din anmälan och kommunicerar klagomålet till krögaren.
Fortsätter ljudnivåerna att vara höga, kommer miljökontoret och gör mätningar, som sedan skickas till krogägaren tillsammans med ett föreläggande om vite. Oftast handlar det om 5 000?10 000 kronor per gång. Vitet kan bara utdömas om miljökontoret är på plats och mäter ljudet.
Fortsätter klagomålen kan miljö- och
hälsoskyddsnämnden besluta om att höja vitet ytterligare.
??Tanken är naturligtvis att vitesbeloppet ska vara så pass avskräckande att krögarna tar problemet på allvar och gör något åt det, säger Theo Kotsinas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om