Höjda bidragskrav för invandrare

Systemet för mottagandet av flyktingar och invandrare i Uppsala är på väg att stramas upp. Tidigare har många av dem läst svenska ett par timmar per dag och i övrigt gått utan sysselsättning. Från och med i höst är kravet studier och praktik på heltid, i annat fall kan bidragen dras in.

Uppsala2004-08-27 00:00
Tillsammans med flera andra myndigheter satsar Uppsala kommun från och med i höst extra resurser för att hjälpa invandrare och flyktingar ut på arbetsmarknaden på ett effektivare sätt.
Den grupp som berörs är invandrare och flyktingar som läser svenska och lever på socialbidrag eller andra typer av bidrag. Sammanlagt handlar det om 300-500 personer per år.
— Fram till för några år sedan kunde flyktingar planlöst plugga svenska i åratal. Den ena kursen avlöste den andra utan att det egentligen fanns något mål, säger Kikki Tiestö vid Introsam i Uppsala.

Smörgårdsbord av möjligheter
Under hösten kommer samtliga personer i den aktuella gruppen att få en handlingsplan med tydliga mål. Tidigare studier kartläggs och värderas, deltagarnas önskemål fångas upp och vägs mot arbetsmarknadens behov etc.
Fram till nyligen har den här möjligheten erbjudits enbart en mindre del av dem som läser svenska och får försörjningsstöd, men målgruppen bräddas nu rejält.
Tanken är att tiden ska användas betydligt mer effektivt än vad som hittills varit fallet, att enbart läsa svenska ett par timmar per dag blir inte längre möjligt. De som väljer att inte delta riskerar att förlora sin ersättning.
— Vi presenterar ett smörgåsbord av möjligheter, det kan handla om praktik, träning i hur man söker arbete, arbetsmarknadsinformation med mera, berättar Louise Norrman vid Introsam.

Unikt för landet
Introsam är ett samverkansorgan mellan bland annat kommunen, migrationsverket och arbetsförmedlingen och enheten har en viktig roll i den nya modellen. De myndigheter som ingår i Introsam sitter i gemensamma lokaler i centrala Uppsala.
— Den verksamhet vi byggt upp är unik för landet, hävdar Kikki Tiestö. På andra håll är samarbetet mellan myndigheterna inte lika utvecklat och flyktingarna får springa som tättingar mellan olika tjänstemän. Vid Introsam har vi avskaffat reviren vilket spar tid och resurser för såväl oss som deltagarna.
Är det då meningsfullt att lägga ner mycket resurser på att få ut flyktingar i jobb när till och med yrkesutbildade svenskar har svårt att hitta arbete?
— Självklart, svarar Kikki Tiestö. En dag vänder ju konjunkturen.
— Vi måste ge folk redskap så att de klarar av att komma ut på arbetsmarknaden på egen hand, framhåller Louise Norrman.

FAKTA
Den första september inför Uppsala kommun en ny modell för bidrag till flyktingar. Ett mål är att uppmuntra eget förvärvsarbete och flyktingen får tjäna upp till 1 500 kronor per månad utan att ersättningen reduceras.
Den så kallade introduktionsersättningen har gjorts mer lönelik och ska till stor del fungera enligt de regler som gäller på arbetsmarknaden.
På samma sätt som att lön endast utbetalas till den som arbetar måste flyktingen delta i heltidsintroduktion för att ha rätt till ersättning.
Även sjukfrånvaron under introduktionen ska fungera som för lönearbetande, det vill säga först en karensdag utan ersättning, därefter 80 procents ersättning.
Tidigare har flyktingen fått ett grundbidrag och därefter kunnat söka extra pengar för hyra, glasögon, tandvård, busskort etc. Framöver utbetalas en klumpsumma som flyktingen får hushålla med för att täcka alla sina utgifter, inklusive hyran. Det lönar sig därmed att försöka hitta en billigare bostad.
En ensamstående får 7 369 kronor per månad. Två vuxna med två barn erhåller 11 463 kr/mån.
I fjol tog Uppsala kommun emot cirka 250 flyktingar.
I mars i år var den öppna arbetslösheten i Uppsala kommun 3,3 procent gällande personer födda i Sverige. Siffran för utrikes födda var 6,1 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om