Höjd beredskap på Akademiska
Stödcentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala tog på tisdagen emot de första hemvändande upplänningarna i behov av omvårdnad. Höjd beredskap råder för att ta emot skadade efter katastrofen, men den stora tillströmningen väntas nu först inom ett par dygn.
Björn Ragnarsson, chefsläkare och ansvarig för det medicinska mottagandet av de skadade.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- Vi trodde på tisdagsmorgonen att vi skulle få in 100-tals skadade hit till sjukhuset, säger Björn Ragnarsson, som betecknar informationen till sjukhuset som splittrad, bristfällig och motsägelsefull.
- Det senaste är att det skall komma hit patienter från Sydostasien i morgon, torsdag.
Fåtal personer
På tisdagen anlände de första patienterna från katastrofområdena till sjukhusets stödcentrum. Det handlar hittills om ett fåtal personer, boende i Uppsala län, som anlänt med flyg till Arlanda och som är i behov av psykosocial eller medicinsk omvårdnad. Chefen för sjukhusets kriscentrum, Kerstin Bergh Johannesson, ville på tisdagen inte säga exakt hur många som anlänt eller deras vårdbehov.
— Men vi har tagit emot några personer som är i behov av medicinsk omvårdnad, säger hon.
Stängde tillfälligt
Akademiska sjukhuset har en beredskapsgrupp för katastrofhantering. Just nu innebär det att en förhöjd beredskap på akuten råder, med i förväg vidtalade nyckelpersoner som skall vara nåbara om och när skadade turister anländer till Uppsala.
Natten mot onsdagen stängde de båda stödcentrumen vid Akademiska sjukhuset och Gottsunda kyrka tillfälligt för besök. Personalen kunde dock nås per telefon.
— Vi måste hushålla med personella resurser så att inte personalen är slutkörd när det stora trycket kommer. Inom något dygn väntar vi att fler upplänningar anländer hem och runt nyår kan det bli som allra mest, sade sjukhusets informationschef Henrik Pederby till UNT på tisdagskvällen.
De skador personalen kan vänta sig att få behandla är skiftande, säger Björn Ragarsson.
- Skadepanoramat är brett, och de enorma vattenmassorna kan ha medfört allt från frakturer på armar och ben till skallskador, inre skador, sår- och klämskador.
Bakterier
Det finns dessutom en risk för att patienter som vårdats på lokala sjukhus kan ha dragit på sig resistenta bakterier, befarar han.
- Bakterierna finns i sjukhusvärlden där nere, och är motståndskraftiga mot antibiotika. Vi brukar få in några sådana fall varje år, och det klarar vi. Beredskapen vi har nu räknar med 20-30 smittade, säger Björn Ragnarsson.
Sjukhusets stödcentrum öppnade på tisdagsförmiddagen. Ytterligare stöd- och anhörigcentrum finns sedan i måndags i Gottsunda kyrka.
- Eftersom det handlar om en katastrof av ofattbara mått kommer folks behov av stöd att vara olika. En del har förlorat anhöriga, andra saknar familjemedlemmar och vänner, säger Kerstin Bergh Johannesson.
Kanske blir det så att en del människor aldrig kommer att få veta vad som hänt deras anhöriga därnere, och måste tvingas leva med - och bearbeta - det traumat.
En annan grupp som på sikt kan behöva professionell hjälp är de som lyckades överleva jordbävningskatastrofen.
- De överlevande har exponerats för svåra upplevelser och kommer att ha plågsamma bilder med sig hem. Det är inte sagt att reaktionen kommer genast, säger hon.
Samtalsstöd
Den som behöver samtalsstöd uppmanas kontakta akutmottagningen, ingång 60, för vidare hänvisning till sjukhusets stödcentrum. Stödcentrum i Gottsunda kyrka, som öppnade på måndagen, håller fortsatt öppet dygnet runt.
Fotnot: Telefonnumren till stödcentrum för drabbade och anhöriga: Akademiska sjukhuset, 018-611 58 69 eller 018-611 36 26, Gottsunda kyrka, 018-40 49 85
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!