"Höj lönen för dem som är effektiva"

Det dagis eller äldreboende som kan drivas med färre anställda bör få chans att höja personalens löner. På så sätt får kommunen råd att ta hand om den allt äldre befolkningen. Det menar Gunnar Wetterberg, chef på Saco.

Uppsala2008-02-26 09:55
Skulle du kunna föreslå att en tjänst på din arbetsplats tas bort mot att du själv får jobba mer, men för en högre lön?
För Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, är det modellen för att lösa de ökade kostnader för äldreomsorg som väntar när den stora generationen fyrtiotalister blir gamla.
- Personalen måste själva tjäna på en besparing för att föreslå den. Föreslår man i dag att en tjänst ska dras in får man själv ta över arbetsuppgifterna utan kompensation, säger Gunnar Wetterberg.

En skola eller ett dagis som kan organisera sig så att färre anställda gör samma jobb borde, enligt honom, få del av de pengar som kommunen sparar in. Förslagsvis genom höjda löner och en förstärkning av arbetsplatsens ekonomi.
- I dag lägger ofta politikerna beslag på pengarna och använder dem till att sänka skatten eller något annat, säger Gunnar Wetterberg.
Om ett par årtionden har antalet människor över 80 år i Sverige nästan fördubblats medan den arbetsföra befolkningen krympt. Kommunerna har då att välja mellan tre alternativ för att ha råd att betala omsorgen för den stora generationen äldre.
- Man kan antingen höja skatten, bli mer effektiv eller ta bort en del av kommunens verksamhet, säger Gunnar Wetterberg.
I sin nya bok "Efter fyrtiotalisterna" argumenterar han för att politikerna ska välja effektiviseringsvägen. Men för att personalen ska vilja hitta lösningar som gör att exempelvis en skola kan drivas med mindre personal, bör alltså en del av de intjänade slantarna gå till höjda löner.

Med högre löner kan kommunerna också locka till sig de mest kompetenta personerna.
- Kommunerna har snyltat på de många och duktiga fyrtiotalister som anställdes efter sina universitetsstudier och sedan blev kvar. Men nu ska de ersättas av unga som inte är lika trogna mot sina arbetsgivare och då är lönen viktig, säger Gunnar Wetterberg.
Men för att få unga att studera till lärare eller socialarbetare gäller det att redan nu visa att kommunerna är en tänkbar arbetsgivare i förhållande till de privata företag som också kommer att slita i dem.
- Det här blir inte akut förrän år 2020, men vi är farligt ute om vi skjuter det framför oss. Det gäller att förmå unga att våga välja de här utbildningarna redan nu, eftersom det tar fem år innan de är färdigutbildade.

Gunnar Wetterberg påpekar att de som driver skolor och äldreboenden i privat regi själva får ta hand om vinster från besparingar. Det borde även kommunalt anställda få.
- Trycket på att privatisera exempelvis skolor skulle nog minska om personalen fick tänka som entreprenörer inom den kommunala verksamhetens ramar, säger han.
Men Ilona Szatmari Waldau (v), kommunalråd i Uppsala, tror inte att intresset för privatiseringar bygger på personalens önskan om en högre lön.
- Jag tror att trycket på att privatisera blir mindre om de som jobbar får ett större inflytande över sin egen arbetsplats.
Hon är över huvud taget tveksam till att belöna de som bidrar till besparingar med lönehöjningar.
- Jag har inget emot att minska kostnaderna, men jag gillar inte att premiera att man blir färre på en arbetsplats. Det finns så mycket annat att belöna, som ansvarstagande och engagemang till exempel. Människor som blir uppskattade för sitt arbete blir också effektivare, säger hon.

Att minska personalen i skola, förskola eller äldreomsorg i Uppsala tror Ilona Szatmari Waldau är omöjligt.
- Vi kan inte effektivisera det mänskliga mötet. Barn måste bli sedda och äldre behöver någon att prata med. För mig känns det väldigt konstigt att man får högre lön för att man inte tar det sociala ansvaret.
Pengarna måste sparas på andra sätt, menar hon.
- Jag tror att vi måste minska vår administration och jobba mer med tekniska lösningar som interaktivt lärande i skolan och hjälpmedel i vården. Då kan vi spara tid och pengar utan att minska kontakten med barn och äldre.




FAKTA
En tredjedel går i pension


* Uppsala kommun har nästan 12 000 anställda, varav 76 procent är kvinnor.

* En tredjedel av de anställda är över 56 år och skulle alltså kunna gå i pension inom tio år.

* I december 2006 var den genomsnittliga heltidslönen för kommunanställda 21 580 kronor. Medellönen för kvinnor var 21 165 kronor i månaden och för män 23 009 kronor.

Källa: Uppsala kommuns årsredovisning för år 2006.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om