Sommarkaféet
Linnea Asplund
Ålder: 18 år.
Bor: Nyby
Gör: Kafébiträde och ansvarig för Gula Villan i Stadsparken i sommar.
Linnea Asplund har precis tagit studenten men ingen rast, ingen ro. Hon är nämligen ansvarig för kaféverksamheten i Gula Villan i Stadsparken, och här är det väderleken som styr arbetsbördan.
– Jag är nog en av vädersajternas mesta stammis, och jag följer prognoserna precis hela tiden. Om det inte är fint väder brukar vi inte ens öppna, så jag jobbar ju alltid när vädret är som bäst och är ledig när det regnar, berättar Linnea Asplund.
Men trots att hon inte får vara ledig när det är fint väder trivs hon bra när hon väl jobbar.
– Man får träffa mycket folk och det är allt från barn familjer som leker i lekparken till pensionärer. Alla blir på så bra humör när det är fina sommardagar, och så jobbar jag tillsammans med min syster i sommar också, och det är jättekul, säger hon.
Som allra mest att göra är det på eftermiddagarna när folk har hittat ner till Stadsparken, och bästsäljaren är...
– Mjukglass, så klart. Glass över huvud taget, men framför allt mjukglass med karamellströssel, säger Linnea Asplund utan att blinka.
En barnfamilj har tagit en paus från lekplatsen för att fika vid Gula Villan. Linnea skyndar in för att ta emot deras beställning, och mycket riktigt är det mjukglass som gäller.
När solen skiner och andra är lediga, får Linnea jobba. Men visst finns det lite ledighet inplanerad också?
– I augusti ska jag åka utomlands, så då får jag förhoppningsvis mina soltimmar också.
Jordgubbsförsäljaren
Magnus Stäck
Ålder: 34 år.
Bor: Gränby.
Gör: Säljer jordgubbar och andra bär i ett fruktstånd i korsningen Svartbäcksgatan och Klostergatan.
På gågatan står Magnus Stäck i ett av fruktstånden utanför S:t Pergallerian och säljer jordgubbar. Även om vädret inte är det bästa och det inte är rusningstid kommer en strid ström av kunder och handlar. Det finns både lite billigare importerade jordgubbar, och så de svenska.
De flesta vill ha dem från Sverige. Jag provsmakar ju varje dag och en svensk gubbe är alltid godare, berättar Magnus Stäck.
Men om han ska vara ärlig, och det är han, så tror han att de flesta äter jordgubbar av ren vana.
– Jordgubbsätandet är en tradition som nästan kan klassas som religion. På sommaren ska vi grilla och sen ska vi äta jordgubbar, för då har man det trevligt. Det är nästan som att det inte kan vara kul utan jordgubbarna på bordet.
Inte ens vädret påverkar jordgubbsförsäljning särskilt mycket.
– Jag säljer i solsken och i regn och rusk. Det kanske blir lite mer när solen skiner, men folk handlar ändå. Och egentligen håller sig ju jordgubbarna bättre när det är lite kallare, så en regnig dag får man en bättre produkt, säger Magnus Stäck.
Oavsett varför kunderna äter gubbarna trivs Magnus Stäck med att möta mycket olika folk i sitt arbete.
– Det är en social utmaning att möta alla olika typer av människor och att lyckas möta individer på bara fem sekunder. Jag försöker att alltid vara öppen, hjärtlig och framför allt väldigt ärlig, säger Magnus Stäck.