Högtflygande drömmar
Den här veckan pågår SM i segelflyg i Uppsala. Under våren har gymnasieelever i Uppsala fått prova på sporten då Uppsala segelflygklubb har låtit flera skolklasser komma och provflyga. Kaktus följde med vid ett av besöken
Foto: Sarah Thorén
Vi börjar med att gå in i klubbhuset. Det är precis som om man tog ett klubbhus från en gammal pojkbok och blåste liv i det, där inne finns en soffgrupp på vilken en katt sitter och tittar på oss. Jonathan Rikner, 16 år och medlem i segelflygklubben, förklarar att det är klubbens katt som bor där. Jonathan har flugit i ungefär ett år och han berättar att han alltid har velat bli pilot. För honom började det hela med att han fick i present att prova på att flyga och när han hade gjort det var han fast
- Jag har en passion för allt som flyger. Det absolut bästa med att flyga är att man känner sig så fri, det är så skönt! Det enda dåliga med att flyga är väl att min familj blir sur över att jag aldrig är hemma, säger han och flinar.
Hangaren, där alla flygplanen står, är ett trähus som påminner om en stor lada. På marken står en handfull välpolerade plan och i taket hänger bland annat ett exemplar av en av de första flygmaskinerna som byggts. Snart kommer också en av lärarna, Odd Wikner, dit. Medan vi står där och pratar märker man att Odd, Jonathan och alla andra som håller på att förbereda planen vill upp i luften snart. De kastar blickar mot himlen och kommenterar hur molnen ser ut och om det kommer vara ett bra flygväder. Stämningen är minst sagt förväntansfull.
Under våren har klubben bjudit in gymnasieklasser att komma och prova på att flyga. Odd Wikner berättar att det är för att visa ungdomar att det finns andra sporter än de ""breda idrotterna." Han tycker att det har gått bra med besöken, fast man har inte fått några nya medlemmar tack vara gymnasiedagarna än. Odd tycker att det är kul att det är så stor bredd åldersbredd bland medlemmarna, det finns folk från 14 år till 60 plus. Men bara runt tio av alla medlemmar är under 20 år. Odd berättar också att han flyger mycket i perioder. Ibland flyger han flera gånger i veckan och ibland kan han ha en flygpaus på flera veckor, det varierar.
För att få ta segelflygcertifikat ska man helst inte ha epilepsi, hjärtfel eller diabetes och man måste göra tester hos en "flygläkare" för att se om man kan klara av det både fysiskt och mentalt. Testerna ska man senare göra om med jämna mellanrum.
- Det är inte så svårt att lära sig flyga. Har man en normal inlärningsförmåga är det inga problem. En bra rumsföreställning är också bra att ha, säger Odd Wikner.
Det kostar minst 3000-5000 kronor per år att hålla på med segelflyg och det är ungefär lika dyrt att ta flygcertifikat som att ta körkort.
Den här dagen är det en grupp från IT-gymnasiet som ska pröva på segelflygning. En av eleverna, Julia Haraldson, 16 år, säger att hon valde att åka ut till Sundbro i dag för att det kunde vara roligt och att hon antagligen inte kommer att gå den här chansen igen.
- Och det kommer ju bli ett kul minne i alla fall!
Hon är lite kluven men det finns en chans att hon kommer göra om det här, det beror på vad det kostar att hålla på med det.
Sedan står vi ute på flygfältet medan en av piloterna flyger upp med den första personen i det lilla vita planet. Det blåser kallt och regnar lite.
En av dem som står kvar på marken och fryser och väntar på sin tur är Gustaf Björk, 18 år. Han berättar att han var en av de få lyckliga från sin klass som fick åka med på det här genom en lottning. Han tycker att det ska bli spännande och kastar en blick upp emot planet som åker över oss.
- Jag har aldrig segelflugit tidigare. Jag kommer kanske att göra om det om jag får chansen men jag tror inte att jag kommer börja med flygning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!