I det nyckfulla underlagets spår strömmar det in offer för halkan till närakuten i Uppsala. Under december var det över 1 000 personer som togs om hand på ortopeden där. Trycket är fortsatt högt in på det nya året, även om det ännu inte finns någon statistik tillgänglig.
– Det är ett högt inflöde men inte exceptionellt, säger Maria Carles, verksamhetschef på Aleris Närakuten vid Samariterhemmet i Uppsala.
Hit kommer de som bland annat har skadat fotleder, armar och axlar. Svårare skador som brutna höftleder och där man misstänker skallskador hänvisas till Akademiska sjukhuset.
Man kan lätt tro att patienterna övervägande är äldre personer som måste tas om hand. Men så är det inte. Majoriteten av dem som skadat sig på grund av halkan är medelålders yrkesverksamma.
– De äldre är försiktigare och håller sig hemma i större utsträckning när det är halt ute. De flesta är i stället medelålders som inte längre har så starkt skelett, säger Maria Carles.
Snabba väderomslag där snöröjning och halkbekämpning inte hinns med märker man av direkt på närakuten.
– Det är helt naturligt att fler skadar sig då. Många av dem som kommer in till oss har cyklat omkull och skadat handleder eller axlar, säger Maria Carles.
På Akademiska sjukhuset är det inte lika många som söker vård efter att ha halkat.
– Det är just nu få ortopediska patienter som sökt vård på akutmottagningen för halkrelaterade skador, säger Biplob Shanevas, sektionschef för akutsjukvården
Hos SMHI är beskedet att vädret kommer att ändras efter helgen.
– Vi kommer att få se en svängning i vädret till måndagen och få några plusgrader och regn, det kommer att leda till en del halka på cykel- och bilvägar, säger Caroline Vahlberg, meteorolog på SMHI.
Alexander Dahlén, som driver ett företag i Uppsala som arbetar med vägunderhållning åt Uppsala kommun, delar Caroline Vahlbergs bedömning.
– På måndag och längre fram kan det bli lurigare med underkylt regn när vi har en temperatur runt noll grader i luften och kanske minus fem i marken – då kan det bli halt, säger Alexander Dahlén och fortsätter:
– Vi kommer att vara ute och jobba för fullt och begränsa riskerna, men var försiktig när du är ute.
Vad ska man tänka på under vintern när det är snö och lite slirigt på gator och vägar?
– Vi märker framförallt strul bland cyklister som ska fram till varje pris och försöker köra om oss när vi är ute och plogar, sandar och saltar. Ta det lite lugnare när du cyklar. Du tjänar inte särskilt på att köra snabbt på isiga vägar. Risken är i stället stor att du kör omkull och gör dig illa.
För de äldre Uppsalaborna finns dock bra halkbekämpning att tillgå. Uppsala kommun delar nämligen ut gratis broddar till dem som är över 65 år. Kommunen har beställt 2 500 uppsättningar som man kan hämta ut på kommunens kontaktcenter i Stadshuset och på träffpunkter för 65+.