Högt tryck på högskoleprovet

Fler skriver högskoleprovet. Ökningen märks i hela landet. I Uppsala och Enköping är trycket så högt att det är svårt att hitta provlokaler.

På lördag bänkar sig tusentals för att skriva högskoleprovet.

På lördag bänkar sig tusentals för att skriva högskoleprovet.

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT/arkiv

Uppsala2016-04-08 17:40

– Det är svårt att hitta riktigt bra lokaler. Vi har inte kapacitet att ta emot fler, säger Eva Regnér, provhandläggare i Uppsala län.

På lördagen planerar 87 841 personer att skriva högskoleprovet i hela landet. I Uppsala vill 3 077 skriva och i Enköping 436 personer. I länet arrangeras provet av Uppsala universitet. För att lösa lokalfrågan används universitetets tentasalar, klassrum ute på gymnasieskolor och lokaler på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Men kraven på provlokalerna är höga.

– Vi måste överse att det inte sker fusk, konstaterar Eva Regnér.

Beroende på lokalernas utformning får de skrivande på vissa provställen sitta utspritt med tomma platser emellan för att inte kunna kika på varandras provsvar. I gradängsalar får de skrivande till exempel sitta på varannan plats och det är inte möjligt att låta folk sitta tätare, enligt Eva Regnér. Men ökningen av antalet skrivande tycks inte stanna av.

För Uppsala universitet har antalet anmälningar ökat sedan våren 2012. Toppen nåddes i länet och landet våren 2014, men i år är antalet nästan på samma höga nivå.

– Det är högt tryck. Det är väldigt vanligt att de som går gymnasiet skriver, säger Åke Lernefalk, pressekreterare på Universitets- och högskolerådet (UHR).

Ökningen av antalet skrivande har samband med övergången till det nya betygssystemet på gymnasiet. I Uppsala län märks att det är främst unga människor som skriver provet.

­– Många skriver många prov före de ska söka till universitetet. Ju fler gånger man skriver, desto säkrare blir man, konstaterar Eva Regnér.

Men det finns en baksida också. När fler skriver provet blir kraven på lokaler och personal på provorterna högre. I dag är högskoleprovet i länet en stor organisation med omkring 200 tillfälliga arbetare plus vaktmästare på universitet och skolor.

Att skriva högskoleprovet kan vara en annan väg in till högre studier för den som inte har så höga gymnasiebetyg. Men enligt Åke Lernefalk har intresset för att skriva provet gått långt ned i åldrarna. Bland de som planerar att skriva i år finns en 11-åring och en 12-åring. Alla är för unga för att kunna använda provet för att söka sig till högskola eller universitet. Provet är bara giltigt i fem år.

Nyligen tillsatte regeringen en utredning som undersöker om högskoleprovet ska få en nedre åldersgräns.

Fakta Så många skriver högskoleprovet

Vårterminen 2015 Vårterminen 2016

Uppsala 2 946 3077

Enköping 387 436

Gimo 94 124

Tierp 103 83

Totalt i landet 84 418 87 841

Siffrorna anger hur många som har anmält sig och betalat anmälningsavgift till högskoleprovet.

Källa: Universitets- och högskolerådet (UHR).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om