Högt elpris slår mot villaägare
Priset på el har nästan fördubblats på ett år, ägaren till en eluppvärmd villa kan få betala över 3 000 kronor i månaden för elen. Priserna väntas heller inte sjunka påtagligt till sommaren.
Vid elbörsen Nordpool i Oslo sätts marknadspriset på el kontinuerligt. Spotpriset styr elpriset till Nordens konsumenter.
Foto: Scanpix
— Utsläppsrätterna ligger stilla i pris och oroar oss inte för tillfället. Men februari och mars har ju varit betydligt kallare än normalt vilket gör att priserna stiger, säger Per Thorin, chef för Vattenfall privatkunder.
Vattenfall släppte på fredagen en färsk månadsprognos som visar att den hydrologiska situationen försämrats ytterligare sedan februari. Vattenmagasinen i Norrland är långt från fyllda.
Mindre vårflod
— Vi misstänker också att vårfloden blir mindre än normalt och därför är det inte säkert att vi får ett prisfall till sommaren, säger Per Thorin.
Hans råd är att binda elpriset på två år. För en engångskostnad på 100—395 kronor får kunden också bytesrätt, ett lägre avtal om priset skulle sjunka.
— De som band priset i somras har gjort en lysande affär och vi tror fortfarande att det alternativet är det bästa.
Omkring två tredjedelar av elkunderna i landet har bundet pris. Konsumentverket råder också kunderna att inte vänta. trenden med lägre sommarpriser bröts 2004. Ett fast pris är bättre då man vet kostnaden, enligt Konsumentverket.
De som påverkas mest av stigande elpriser är villaägare med eluppvärmning. Enligt Konsumentverket gör en genomsnittsvilla på 150 kvadratmeter av med 6 100 kWh i hushållsel, 5 000 kWh i varmvatten och 16 000 kWh i uppvärmning varje år.
Högre energiåtgång
Men Jan Lemming, energirådgivare i Uppsala kommun, säger att energiåtgången för uppvärmning kan vara betydligt högre.
— De räknar på lite nyare hus. De flesta hus från 1970-talet, exempelvis, har sämre isolering. Tester vi gjort i Årsta och Sunnersta visar att uppvärmningen kan ligga kring 20 000—22 000 kWh.
Inklusive nät- och abonnemangsavgift hamnar då den totala elkostnaden för en sådan villa på 38 000 kronor per år, drygt 3 000 kronor i månaden. Ett fördubblat elpris sedan februari 2005 är mycket kännbart för dessa hushåll.
Ett sätt att kapa kostnaden kan vara att byta elbolag. Skillnaden kan vara upp till 30—40 öre mellan billigast och dyrast, inklusive skatt och avgifter. Nätavgiften kommer man dock inte undan då de flesta kunder är hänvisade till en leverantör.
Billigast för närvarande är fortfarande Uppsala Elförsäljning med ett par tusen lokala kunder anslutna. Priset 73,8 öre gäller rörligt pris, bolaget erbjuder som längst ettåriga avtal.
Ser över beroendet
Elprisnivån gör att kunderna nu börjar se över sitt beroende av elen. Många byter uppvärmningssystem vilket är kostsamt. Men statliga bidrag finns att söka, länsstyrelsen har 1,2 miljoner kronor att fördela till dem som byter från direktverkande el.
Trycket är också mycket hårt mot olika rådgivningsinstanser. Jan Lemming har dagliga samtal med kommuninvånare och till Konsumenternas elrådgivningsbyrå vänder sig många när räkningen kommer.
— Det går i vågor, men för frågor om elpriserna är det alltid stort tryck, säger rådgivaren Göran Sandberg.
FAKTA
Elpriset
Marknadspriset på el sätts kontinuerligt genom spotpris på den nordiska elbörsen Nordpool. Spotpriset ligger till grund för det rörliga elpriset hos elbolagen.
Vattenfall, exempelvis, tar medelspotpriset för föregående månad, i februari 40,6 öre per kWh. Bolaget gör ett påslag på 2,8 öre. sedan tillkommer avgift för elcertifikat, 2,64 öre, skatt, 26,1 öre och moms, 18,04 öre.
Det rörliga elpriset för Vattenfalls kunder i mars blir alltså 90,18 öre per kWh. För den förbrukade elen. För kunderna tillkommer också nätavgiften, 19,5 öre per kWh, och den fasta abonnemangsavgiften.
Den senaste tidens kyla har gjort att spotpriset stigit till över 50 öre. Hittills i år är medelvärdet kring 40 öre. Det högsta årsmedelvärdet under 2000-talet är 2003, 33,3 öre, det lägsta 2001, 21,1 öre. I slutet av 1990-talet pendlade elpriset kring 10 öre.
I december 2002 och januari 2003 nåddes den absoluta rekordnivån, med 66,8 respektive 64,3 öre per kWh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!