Högskoleprovet blev inställt i våras. I hela landet drabbades omkring 70 000 personer. I Uppsala var det 3 273 som anmält att de ville skriva provet, men som inte fick göra det.
Till hösten har Universitets- och högskolerådet (UHR) i samråd med de 21 lärosäten som ordnar provet också ställt in provet. Men efter en presskonferens från regeringen skriver flera medier att det finns en öppning för ett begränsat högskoleprov i höst.
Under torsdagen ska regeringen ändra högskoleförordningen så att det blir möjligt att bara tillåta personer som inte redan har ett giltigt provresultat att skriva högskoleprovet.
– Det här ger en möjlighet att begränsa antalet deltagare vid en smittsituation. Det är bra att den möjligheten finns, men att den skulle gå att använda sig av i höst är svårare att se, säger Cilla Häggkvist, biträdande chef på Studentavdelningen på Uppsala universitet.
Det är alltså inte sannolikt att det blir ett begränsat högskoleprov i höst?
– Nej, det är inte sannolikt.
– Det här gör ju att det blir lättare att genomföra provet i vår. I höst är fortfarande smittläget sådant att det är extremt svårt att genomföra högskoleprovet vid ett tillfälle och samla alla människor av smittskyddsskäl, säger Cilla Häggkvist som precis sitter i ett möte med UHR.
Hon tillägger att om UHR inte väljer att använda sig av den nya begränsningen redan i höst står Uppsala universitet bakom det beslutet. UHR har sedan tidigare fått i uppdrag av regeringen att utreda om det går att ha tre provtillfällen under nästa år.
– Under våren kan man dela upp och ha två tillfällen. Då blir det inte att man sitter hur många som helst samtidigt, säger Cilla Häggkvist.
Svårigheterna med att arrangera provet handlar inte bara om brist på lokaler. Provet genomförs på exakt samma tid i alla lokaler över hela landet, alla raster är samtidigt och det innebär att alla ska in och ut ur klassrum på samma gång.
Blir det ett högskoleprov i höst blir det en stor utmaning för högskolor och universitet att göra ett coronasäkert provtillfälle utan att risken för fusk ökar.
– Vi är positiva till att ha ett prov för de som inte haft möjlighet att skriva provet än. Vi välkomnar det här om det kan utföras under säkra omständigheter. Man måste nog tänka till, jag vet inte om högskolorna är redo än, säger Jacob Färnert, ordförande för Uppsala studentkår.