Högsäsong för löparskor

När gångbanorna tinar fram ur snön vill allt fler ut och springa. Men det är viktigt på att köpa skor efter underlag för att undvika besvär med knä och benhinnor.

Löparskor
Lena Schollin

Löparskor Lena Schollin

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-03-31 20:06

Så snart skidorna har lagts undan och marslönen förts över på kontot börjar säljsäsongen för löparskor. De senaste årens allmänna hälsotrend har, enligt branschorganisationen Svenskt sportforum, lett till en ökad försäljning av träningsskor. För kunderna finns det en hel uppsjö av löparskor, terrängskor och lättare tävlingsskor.
– Terrängskorna är lika tåliga som löparskorna i ovandelen, men det är skillnad i greppet mot löparskorna. Och oftast har terrängskorna en sämre dämpning. Men det är underlag och inte omgivning som är intressant när kunden ska prova ut skor, säger Inga Kazlauskaite butikschef på Löplabbet.

För att kunden ska få en individuellt anpassad sko med sig hem erbjuder flera sportbutiker fotanalys. På Löplabbet får kunden ställa sig barfota på en spegellåda där personalen tittar hur foten ser ut, det vill säga om den är bred eller smal, om den har högt eller lågt fotvalv samt hur den belastas.
– Om man köper fel skor kan man få problem med knän, benhinnor och höfter, säger Inga Kazlauskaite.

Har man problem med hälsenan kan man köpa en hälkil att lägga in i skon. Men om det är benhinnorna som ställer till problem är det lite svårare att ordna på egen hand. På Gå och löpkliniken arbetar liksom på Löplabbet ortopedtekniker som hjälper kunderna att utforma inlägg som kan hjälpa. De löpare som har problem sedan tidigare har en del att tänka på:
– För kunder med benhinneproblem gäller det att ha rätt sko, kanske fotbäddar och att tänka på värme och kyla. Nu finns det kompressionsstrumpor som hjälper muskulaturen att återhämta sig snabbare. De trycker till vaden. Men man får prova sig fram. säger Lotta Molander, butikschef på Gå och löpkliniken.

Utöver skorna är även rätt strumpor en förutsättning för att foten ska må bra av träningen.
– Skillnaden mellan en funktionsstrumpa och en bomullsstrumpa är att bomullsstrumporna suger åt sig mycket fukt som skapar högre friktion och ökar risken för skavsår och blåsor, säger Inga Kazlauskaite.
Vana löpare brukar köpa lättare tävlingsskor för att optimera löptiden. Men detta är inget som Inga Kazlauskaite rekommenderar för vanliga motionärer.
– En glad motionär på ett maraton kan förlora i tid i en lättare sko – kroppen får jobba mer i den eftersom den inte är lika anpassad som andra skor, säger hon.

Vad har du för råd till ovana löpare?
– Ta det försiktigt, trappa upp sakta. Man brukar kunna träna i en till två veckor med hög intensitet, sen blir det alltför mycket. Starta hellre lite försiktigt och öka långsamt, säger Inga Kazlauskaite

FAKTA LÖPARSKOR

Träningsskor är en färskvara och de kan hålla för två säsonger. Om skorna ska hålla är det viktigt att hålla dem rena och skölja av grus och smuts. När skorna har använts i 100–150 mil är det dags att byta.

Skor ska köpas utifrån vilket underlag – asfalt eller terräng – de ska användas på. Vid löpning belastas fotvalven tre till fyra gånger kroppsvikten. En bra löparsko bör vara en halv centimeter för stor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!