Högsäsong för insamlingar
Jultid är högsäsong för Cancerfonden, Lutherhjälpen och andra insamlingsorganisationer. I fjol skänktes 3,7 miljarder kronor i pengagåvor till organisationer med 90-konton. Mycket talar för att det blir ännu mer pengar i år.
Under de senaste 14 åren har givmildheten ökat stegvis.
1990 skänktes en miljard kronor till insamlingsorganisationer med 90-konton. I fjol fick organisationerna 3,7 miljarder kronor
— Vi har sett en kraftig obruten ökning. Inget tyder på att 2004 kommer att bli sämre, säger Erik Zachrison, generalsekreterare i FRII, frivilligorganisationernas insamlingsråd. Han företräder 78 insamlingsorganisationer som har 90-konton och följer en rad etiska regler i sin verksamhet. Totalt har 460 insamlingsorganisationer 90-konton.
Ökad medvetenhet
Det finns flera skäl till att mer pengar skänks till välgörande ändamål, enligt Erik Zachrison.
Givarna har fler insamlingsändamål att välja på, organisationerna marknadsför sig mer och medvetenheten om att människor i världen har det svårt på olika sätt har ökat.
— I dag ser det flesta att det finns hemlösa i städerna. Man är beredd att göra något för dem, säger Erik Zachrison.
Mest kvinnor
Folk märker också att staten och kommunerna skär ner på bidrag till exempelvis kvinnojourer och härbärgen.
Sju av tio som skänker gåvor är kvinnor
— Jag brukar kalla den typiska givaren för Gerd Givare, säger Erik Zachrison.
Men givargrupperna varierar i olika organisationer. Det är ungefär lika många kvinnor och män som skänker pengar till Frälsningsarmén och Stadsmissionen. Amnesty och Greenpeace har många unga givare medan Lutherhjälpen får bidrag från äldre.
Organisationerna måste uppfylla flera kriterier för att få ha 90-konton och ytterligare flera etiska regler för att vara med i FRII.
En grundregel för att ha ett 90-konto är att minst 75 kronor av en hundralapp går direkt till ändamålet.
Följer inte reglerna
En del organisationer har inte följt reglerna, i år har bland andra Cancer- och barnhjälpen blivit av med sitt 90-konto.
Antalet organisationer som vill jobba för olika välgörande ändamål ökar med ungefär 25 stycken om året.
— Organisationer som kanske tidigare fick kommunala eller statliga bidrag finns med bland de nya, säger Erik Zachrison.
Bevara Vasa arbetar för att få in pengar till underhållet av Vasaskeppet i Stockholm. Ersta Diakoni och äldreboendet Stora Sköndal är andra exempel på verksamheter som har skaffat ett 90-konto.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!