Högre priser på borätter när skatt försvinner
Priserna på bostadsmarknaden i Uppsala stiger ordentligt när fastighetsskatten tas bort. Det tror flera mäklare som UNT kontaktat. Bostadsrätterna följer med. Föreningar som byggts under 1980-talet ser ut att gynnas mest av att skatten försvinner.
- Jag kan tänka mig en prisstegring på mellan 300 000 och 500 000 för hus runt två miljoner kronor och det är flertalet i Uppsala. Det kommer att finnas utrymme att gå längre i budgivningarna och det är positivt för marknaden, förutsatt att inte räntorna går upp förstås, säger han.
Fastighetsmäklare Kent Lindström som äger Bostad Uppsala tror att uppgången kommer att ligga på 5-7 procent. Det gör runt 100 000 kronor för en villa värd två miljoner.
- Hela marknaden påverkas positivt och får ett lyft. Det gäller både villor och bostadsrätter förutsatt att inte räntor och andra avgifter börjar stiga, säger han.
Tiit Lüllmaa chef vid Riksmäklaren tror också på uppgång. Han vill dock inte spekulera i hur mycket. Stefan Widerlöv vid mäklarfirman Widerlöv & co är också försiktig i sina prognoser.
- Sänkningen är positiv men jag tror inte på någon dramatisk prisökning. Lite när det gäller fastigheter. Hur det påverkar bostadsrätter är svårt att säga.
Höjningen av reavinstskatten från dagens 20 till 30 procent tror han dock kan ge vissa tröghetseffekter på sikt. Bo Mattsson är tveksam.
- De flesta går vidare till ett nytt boende och då skuter de upp beskattningen, säger han.
Tiit Lüllmaa ser en risk i att vissa som tänkt sälja sina hus kanske väljer att stanna kvar längre i stället för att flytta till en nyproducerad dyr bostadsrätt.
I högprisområden som Uppsala, Sigtuna och Knivsta tjänar den genomsnittlige fastighetsägaren runt en tusenlapp i månaden på att fastighetsskatten tas bort. I övriga delar av länet mindre. Enligt HSB, med ett 115-tal föreningar runt om i länet, gynnas bostadsrätter byggda i slutet av 80-talet mest.
- De flesta föreningar betalar i dag mellan 1500 och 3000 kronor om året i skatt per lägenhet. Nu sjunker det till 900 så alla är vinnare och speciellt de som bor i de lite nyare föreningarna, säger Börje Persson ekonomichef och tillförordnad vd vid HSB Uppsala.
Han tror knappast att det kommer att resultera i några avgiftssänkningar.
- Man motar andra kostnadsökningar på el, vatten och fjärrvärme men jag tror inte man går ut och sänker med någon hundralapp.
Föreningar som byggs nu är befriade från fastighetsskatt under de första fem åren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!