Högre mjölkpriser räddar bönder

Många mjölkbönder ser efter några tunga år ljuset i tunneln. Avräkningspriset, den summa som går till bönderna från mejerierna, steg kraftigt i höstas. Roine Mattsson och hans son Henrik Matsson i Glottsta utanför Alunda fördubblar nu produktionen.

Roine Mattsson med sonen Henrik och hans Erica Hemström med deras son Liam Hemström.

Roine Mattsson med sonen Henrik och hans Erica Hemström med deras son Liam Hemström.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-03-25 00:01
Tomas Lundgren ordförande för Gefleortens mejeri, talar om ett paradigmskifte i svenskt jordbruk.
- Dagens mjölkbönder agerar på en världsmarknad. I Sverige handlar inte längre produktionen om att försörja svenska folket med mejeriprodukter. Produktionen har blivit marknadsanpassad, säger han.
Bakom prisstegringen på mjölk ligger en kraftig efterfrågeökning på mjölkpulver i Asien och särskilt i Kina. När Australien i fjol inte kunde leverera de mängder mjölkpulver som den kinesiska marknaden efterfrågade gav det eko i Europa och även för mjölkbönderna i Uppland. Konsumtionsmönstret förändras nu i snabb takt i Kina och i Indien, eftersom den växande medelklassen i allt högre grad efterfrågar animaliska livsmedel. För många svenska bönder var mjölkpulver ett skällsord förr, men vindarna har vänt.

Prisökningen betyder överlevnad och ökad framtidstro för mjölkbönderna, åtminstone för dem som bygger ut produktionen. I Glottsta några kilometer utanför Alunda i Östhammars kommun är Roine Mattsson och hans son Henrik Matsson i färd med att utöka produktionen från dagens 75 kor till 167. De har börjat resa väggarna till den nya ladugården och när UNT kommer fram ligger landskapet inbäddat i snö. Labradoren Smilla kommer fram för att hälsa tidningens utsände välkommen.
Roine och Henrik Matsson fick som alla andra mjölkbönder som levererar mjölkråvara till Arlas mejeri i Kallhäll ett ökat avräkningspris på 95 öre i höstas.

- När vi bestämde oss för att bygga ut kändes det som om botten för lönsamheten var nådd. Det handlade om att vinna eller försvinna, men när prisökningen kom förändrades förutsättningarna fullkomligt, säger Henrik Mattsson.
- I fjol fick vi 2,65 kronor per liter mjölk, men i dag får vi 3,60, säger Roine Mattsson, som drivit gården i 30 år.
- När vi kalkylerade på utbyggnaden utgick vi från ett pris på 2,50 per liter mjölk och då ingick inte robotar. Men vi förbereder oss för att kunna köpa robotar om fyra fem år, säger han.
Utbyggnaden kostar 6,6 miljoner kronor och hade inte Henrik varit beredd att ta över gården en dag skulle inte Roine ha satsat så stort. De räknar med att utbyggnaden ska vara avslutad vid midsommar. Henrik Matssons sambo Erica Hemström trivs med livet som bonde och tycker att utbyggnaden ska bli spännande.

- Jag gick på naturbruksgymnasiet i Jälla och när jag fick veta att Henrik hade kor var det en bonus. Jag kommer från Uppsala och hade inte haft kontakt med jordbruk tidigare, säger hon.
Men mjölkbönderna skär ingalunda guld med täljkniv. På kostnadssidan har stora förändringar också skett. Dieselpriset steg med drygt två kronor under 2007 och fortsätter stiga, foderpriset steg under fjolåret med 21,4 procent. Gödsel steg i genomsnitt med tio procent.
- Spannmålspriset fördubblades, men vi har egen spannmål och täcker behovet och vi funderar på att bygga en till ensilagesilo för att få bort kostnaden för plast, säger Roine Mattsson.

De ökade livsmedelspriserna innebär att konsumenterna får lägga en större del av den disponibla inkomsten på livemedel.
- Men det har inte skett någon prisökning för mjölk sedan 2003, säger Tomas Lundgren.
De stora matvarukedjorna Ica, Coop och Axfood har konsekvent utövat prispress och det försämrade lönsamheten för bönderna flera år i rad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om