Högre benmassa än väntat hos unga svenska kvinnor

Unga vuxna svenska kvinnor har betydligt kraftigare skelett än vad amerikanska kvinnor har, visar en ny svensk forskningsstudie. Resultatet går stick i stäv mot vad forskarna hade förväntat sig.

Uppsala2008-02-27 00:01
- Vi blev förvånade. Med tanke på att svenska kvinnor senare i livet ligger i världstoppen när det gäller förekomst av höftfrakturer hade vi trott att de skulle visa sig ha betydligt lägre benmassa, säger forskaren Eva Ribom, sjukgymnast vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
I studien har forskarna med speciell röntgenteknik mätt benmassan på olika ställen i kroppen på 335 slumpmässigt utvalda kvinnor i åldrarna 20 till 39 år i Uppsala.
- Det är faktiskt den första större undersökning som gjorts av bentätheten hos ett tvärsnitt av unga vuxna svenska kvinnor, säger Eva Ribom.

Det är i ung vuxen ålder som benmassan når sin toppnivå, från vilken den under resten av livet gradvis kommer att sjunka.
- Ju högre benmassa en ung kvinna har, desto bättre. Det ökar chansen för att benmassan senare i livet inte ska sjunka så långt att hon blir uttalat benskör, säger Eva Ribom.
Benskörhet och frakturer drabbar först och främst äldre kvinnor. Men när diagnosen benskörhet ställs ska man enligt en rekommendation från Världshälsoorganisationen utgå från hur bentätheten normalt ser ut hos unga vuxna kvinnor.

För att en kvinna ska få diagnosen benskörhet måste hon, oavsett ålder, ha minst 25 procent lägre benmassa än detta normalvärde.
- Eftersom vi inte känt till hur bentätheten ser ut hos unga svenska kvinnor har våra beräkningar byggt på uppgifter om bentätheten hos unga amerikanska kvinnor. Det var för att få ett slags svensk standard för normal bentäthet som vi gjorde vår studie, säger Eva Ribom.
Denna nya standard visar att unga svenska kvinnor faktiskt har klart högre benmassa än vad amerikanska kvinnor i samma åldrar har.
- Benmassan i lårbenshalsen till exempel var i genomsnitt hela 5 procent högre hos kvinnorna här i Sverige än hos kvinnorna i USA, säger Eva Ribom.

Hittills har de flesta forskare antagit att den höga förekomsten av frakturer, i synnerhet höftfrakturer, i Sverige i första hand måste bero på att uttalad benskörhet är vanligare bland äldre svenska kvinnor än bland kvinnor i andra länder.
- Våra nya resultat talar för att andra faktorer måste ligga bakom den högre förekomsten av frakturer i Sverige. En hypotes som vi nu undersöker i en större internationell studie är att äldre i Sverige oftare än äldre i andra länder råkar ut för fallolyckor, säger Eva Ribom.
Den nya studien publiceras i det senaste numret av facktidskriften Journal of Clinical Densitometry.
FAKTA
I Sverige har förekomsten av frakturer ökat dramatiskt under de senaste 50 åren. Årligen inträffar cirka 18 000 höftfrakturer och 25 000 handledsfrakturer. Frakturer i ryggen, kotkompressioner, är förmodligen ännu vanligare.
Ett tunt och skört ben bryts mycket lättare än ett tjockt och kraftigt. Därför ökar benskörhet kraftigt risken för att drabbas av frakturer om man ramlar och slår sig.
Risken för benskörhet och frakturer ökar med stigande ålder och är i alla åldrar högre för kvinnor än för män. För kvinnor brukar urkalkningen av skelettet skjuta fart efter klimakteriet.
Fysisk inaktivitet, låg vikt, rökning, hög alkoholkonsumtion, benägenhet att falla och brist på vitamin D ökar risken för benskörhetsfrakturer. Belastande fysisk aktivitet motverkar benskörhet. Träning av muskelstyrka och balans kan minska risken för att falla och bryta sig. Det finns flera receptbelagda läkemedel för att behandla benskörhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!