Det säger frisktandvårdschefen Mikael Leijon som i stället flaggar för höjda avgifter nästa år.
Det har gått åtta år sedan frisktandvårdsavtalen infördes i Uppsala län. Registreringen av nya kunder har gått stadigt uppåt till drygt 40 000 kunder. Det motsvarar 40 procent av det totala underlaget på cirka 100 000 vuxna kunder.
– När vi startade trodde vi på ett tak kring 20 000–25 000 kunder. Att vi nu har så här många är mycket bra, säger Mikael Leijon.
Enligt Mikael Leijon får patienterna i Uppsala län betala lägre premier för sina tandvårdsavtal än i andra landsting.
– Vi har inte haft möjlighet att höja premierna i samma takt som kostnadsutvecklingen. Vi är en politiskt styrd organisation. Det krävs tre politiska instanser för att godkänna en sådan premiejustering.
En sådan justering har folktandvården föreslagit politikerna inför 2014. Det är framför allt patienter över 50 som är svårberäknade. Många bär på lagningar som med tiden kan behöva åtgärdas på nytt.
Frisktandvårdsavtalen har blivit ett konkurrensmedel gentemot privata aktörer och innebär att folktandvården är garanterad intäkter på närmare 180 miljoner varje treårsperiod.
– Vi får dessutom ett jämnare flöde. Tidigare gick inte kunderna till tandläkaren efter julen eller semestern eftersom de hade mindre i plånboken då. Nu känner man en trygghet i att vården redan är betald.
Folktandvården följer regelbundet upp vad avtalen kostar i förhållande till de åtgärder som patienter behövt under avtalsperioden. Beräkningsmodellen som helhet har aldrig slagit fel och avtalen har inte orsakat underskott i kassan.
Är avtalen en kassako för er?
– Absolut inte, enligt våra beräkningar ligger vi nära plus minus noll i år.
Folktandvården i Uppsala län följer samma modell som folktandvården i Västra Götalandsregionen. Där har 120 000 invånare ett tandvårdsavtal med folktandvården. Regionens tandvårds- och utvecklingschef, Bernt Petersen, säger att överskottet som mest handlat om ett par miljoner. Han ser ett större värde i att man lockar till sig många nya patienter.
– Vi kan säkra ett antal kunder som blir trogna oss.
Mikael Leijon tycker att det stora plusset med avtalen är att folktandvården i Uppsala län når fler unga vuxna. Tidigare såg man att 20-åringarna, när de plötsligt skulle betala själva, slutade gå till tandläkaren.
Enligt Mikael Leijon har folktandvården nu tecknat frisktandvårdsavtal med 50 procent av alla 20–25-åringar i länet.
– Utan frisktandvårdsavtalet hade vi haft färre unga vuxna patienter. Då hade vi också fått krympa vår kostym.